Не зважаючи на те, що мороз був десь 2 градуси. Ці ківі ще не підморожені. Генрих Стратон працював кілька років, аби вивести український морозостійкий сорт ківі. Він схрещував, сортував та проводив інші досліди. І ось - результат. У наших кліматичних умовах ківі росте у відкритому ґрунті, й технологія схожа на вирощування винограду. Зі своїх 4-х соток біолог цього року зібрав близько тонни ягід. Прабатьківщиною ківі вважають Піднебесну, але український продукт вийшов не гірший китайського. Середня вага ягоди - 90 грамів. Є гіганти - по 110. І ціна - дуже приваблива. До 20-ти гривень за кілограм.
Закарпатські ківі вже продають у супермаркетах Ужгорода. А ця партія поїде до Києва. Поки столичні бізнесмени хочуть спробувати український продукт на смак. Перевірили вже й ми. Зібрані з кущів ківі, можуть стояти всю зиму. Закарпатський біолог з ягоди робить сиропи, варення, джеми, бджоли носять ківовий мед, гонять навіть самогонку. Але на цьому зупинятися аграрій наміру не має. Наступного року хоче закласти площу в 10 гектарів ківі. За 3-4 роки вони почнуть давати врожай.