Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

13 травня 2016, 00:48 Суспільство
Канадський школяр вирахував місцезнаходження стародавнього міста майя
Канадський школяр вирахував місцезнаходження стародавнього міста майя

Відкриття століття. 15-річний канадієць знайшов стародавнє місто майя в джунглях Мексики, не виходячи з дому! Підліток із Квебека Вільям Гадурі зробив своє відкриття, порівнюючи карти зоряного неба з супутниковими знімками землі. Як у нього це вийшло?

Йому лише 15, проте він вже встиг зробити велике наукове дослідження. Канадський школяр Вільям Гадурі затьмарив маститих фахівців з прадавніх цивілізацій! Він виявив стародавнє місто майя, якому більше п'яти тисяч років!

- Це моє перше відкриття нової цивілізації майя.

Вільям зацікавився цивілізацією майя в 2012 році, коли дізнався про кінець світу, який календар майя передрікав. Відтоді прадавні корінні народи і астрономія стали сенсом його життя. Згодом хобі поступово перетворилося в серйозні дослідження.

- Я припустив, що розташування міст майя може збігатися зі складеною ними картою сузір'їв. 

Він проаналізував зіркові атласи майя, які складали релігійні вожді. І з'ясував, що 117 відомих міст майя знаходяться в точках, де в атласах відзначені зірки, причому яскраві небесні зорі збігалися з найбільшими містами. Потім наклав розташування зірок на супутникові знімки півострова Юкатан. Старі знімки з Гугл ерс дозволяли лише припустити, що тут було поселення. Тож фахівці надали йому знімки з новітнього американського картографічного супутника.

- Я знайшов за допомогою Гугл ерс місце, на якому побачив сліди цивілізації майя.

Вивчивши знімки і застосувавши до них цифрову обробку, вчені підтвердили гіпотезу школяра. Це - велике місто з 30-ма будівлями і пірамідою 86 метрів заввишки. Воно четверте за розмірами з усіх відомих людству поселень цівілізації майя. Вільям назвав його "Паща вогню", знаходиться в густих джунглях на кордоні Мексики і Белізу. Відкриття юного дослідника зустріли із великим ентузіазмом. А Канадське космічне агентство вручило Вільяму Гадурі спеціальну медаль.