Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

26 квітня 2016, 01:07 Суспільство
Крок до майбутнього - літак на сонячній енергії
Крок до майбутнього - літак на сонячній енергії

Від Гаваїв до Каліфорнії - на енергії сонця! Літак на сонячних батареях подолав найскладнішу подорож - над Тихим океаном. Чи стануть такі польоти регулярними в цивільній авіації і коли?

Літак на сонячних батареях "Solar Impulse 2" завершив переліт над Тихим океаном. Пролетівши над знаменитим мостом Золоті Ворота в Сан-Франциско, він приземлився на аеродромі в Силіконовій долині. Це був один із найважчих відтинків шляху. Адже пілотам довелося подолати над водою - без можливості аварійно сісти - близько 4 тисяч кілометрів. Судно не може рухатися швидше, як 70 км/год, тож переліт тривав три доби. Як у далекобійних фурах, цим дивом техніки по черзі керують два пілоти - Андре Боршберг і Бертран Пікар. Лише іноді вмикають автопілот.

Бертран Пікар, пілот:

- Нудно не було. Так буде через 20 років, коли всі літаки будуть електричними і люди говоритимуть, що це рутина... Літати на лайнері, який сам собі виробляє енергію від сонця. Зараз - це диво техніки.

Поверхня Solar Impulse 2 вкрита тисячами елементів сонячних батарей, це дає змогу двигуну не тільки крутити пропелер, а й акумулювати енергію для польотів у нічний час. Розмах крил - 72 метри. Це як у найбільшого пасажирського літака у світі - А380. При цьому Solar Impulse 2 важить лише дві тонни. Теоретично він може перебувати в небі вічно. Але на заваді стає погода. Адже фактично це планер з електродвигунами. Через їхню малу потужність літак дуже залежить від вітру. Маршрут постійно коригують із землі.

Бертран Пікар, пілот:

- Там, у небі, ви перебуваєте в іншому світі: світі концентрації, продуктивності, гармонії, миру, поваги. Ви літаєте завдяки природі, це вона дає вам енергію. Цей літак - це наша машина часу. Коли ви приземляєтесь, то знову опиняєтесь у світі машин, шкідливих викидів, вуглекислого газу.  

Нинішній шлях із Гавайських островів до Каліфорнії -  це частина навколосвітньої подорожі з Абу-Дабі, через Оман, Індію, М'янму, Китай і Японію. Під час перельоту з Японії на Гаваї літаку треба було здолати 7 тисяч кілометрів. Через погану погоду вилітали і поверталися назад кілька разів. Це тривало десь місяць.

Бертран Пікар, пілот:

- Ми вирішили, що летітимемо в напрямку Гаваїв до того часу, коли повернення назад вже буде неможливо, вилітали за фактичної погоди. І якщо все буде добре, вирішили продовжити політ. І ці десять годин невизначеності були жахливими.

Коли літак здолав найдовший відтинок шляху до Гаваїв, сонячні батареї перегрілися. Тому Solar Impulse 2 на цілих вісім місяців застряг на островах посеред Тихого океану. Весь цей час судно ремонтували. Вже на початку червня сонячне диво техніки досягне Нью-Йорка, там почнеться підготовка до трансатлантичного перельоту. Кінцевою точкою маршруту стане Абу-Дабі.