Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

2 квітня 2016, 00:30 Суспільство
Кияни протестують проти паркінгу на Михайлівській площі
Кияни протестують проти паркінгу на Михайлівській площі

Автомобільна мийка, шиномонтаж та офіс із продажу паркомісць - у самісінькому серці України, у святому місці на Михайлівській площі. Першого квітня можливо все, але це - не жарти. То що це?

- Можемо з вами домовитись, буде стояти певний хрестик, і ви будете знати, що хрестик з вашим номером - це місце, де ви можете паркуватись потім в цьому чудовому місці.

Це - офіс продажу місць для паркування. А поруч заправка та навіть мийка автомобілів.

Юлія Попова, громадська активістка: 

- Це такий прекрасний день, аби доводити до абсурду те, що вже і так є абсурдом. Наразі ми бачимо - на центральних площах міста, які є туристичною атракцією, яка є найдорожчою землею в цьому місці, ми бачимо, що вони заставлені машинами. Тут фактично не можна пройти.

Учасники акції вийшли ще й через наміри столичної влади побудувати під святими для українців місцями підземний паркінг. Коли глянули у столичний кадастр - жахнулися, які плану у забудовників на Михайлівську площу.

- Оце сквер Небесної сотні, тут дитячий майданчик. По плану - це ліфт. Тобто замість скверу, дитячого майданчику виведений ліфт.

Євгенія Кулеба, керівник громадської організації:

- У нас є попередні висновки експертів, які говорять про те: тут неможливо будувати взагалі підземний паркінг. Це буферна зона Софії Київської, це верхнє місто, відповідно до грунтових вод. Це будівництво може зруйнувати верхнє місто в цілому.

До акції міг залучитися кожен охочий. На плакатах до дня сміху лозунги "навпаки". Ольга почула по акцію через соціальні мережі, сарказму жінка не приховує.

Ольга Климко, киянка:

- На повному серйозі, із викладенням документів, пропонують перерити всю площу і планують зробити із неї абсолютно жахливий паркінг, який має собою покрити святі місця, які в сердці українця. Тому мі підтримуємо.
 
Невдовзі флешмоб завершився, а картонні декорації зім'яті. Утім, на цьому свою боротьбу учасники акції не припиняють. Вони вже готують звернення до столичного мера та організації ЮНЕСКО.