Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

21 березня 2016, 23:43 Суспільство
Небезпечні професії - дресирувальник
Небезпечні професії - дресирувальник

Ця професія занесена в книгу рекордів Гіннеса як одна з найбільш небезпечних. Щороку гинуть десятки людей, які працюють із хижаками. Леви та тигри, що живуть у неволі, не забувають своїх звірячих інстинктів і можуть будь-якої миті накинутися на своїх доглядальників. Свідок розпочинає цикл сюжетів про небезпечні професії.

2010 рік, Львівський цирк. Родзинка програми - атракціон зі львами. Та під час номеру стається страшне: цар звірів Персей накинувся на дресирувальника. Здавалося б, приборкувач заспокоїв тварину, та за хвилину лев нападає вдруге. Олексій Пінко тоді дивом вижив. Мало того, в нього лише кілька подряпин! Після того виступу професію не покинув. Займається дресурою по цей день.

- Ричи, иди давай! Пошли. Ричюня - давай. Вот умничка!

Чоловік каже - з хижаками пустощі небезпечні. Постійно треба демонструвати лідерський характер.

Олексій Пінко, приборкувач левів:

- Мы должны быть в любом случае выше их. В этой цепи иерархии дрессировщик должен быть выше, иначе они перестанут подчиняться и выполнять команду. Дожна быть жесткая сила духа, не должно быть истерик, психовать, нервничать.

Тому приборкувач має бути і ватажком, і вчителем, і психологом. Тоді звірі поступово почнуть слухати й виконувати накази. Якщо лев визнав дресирувальника лідером, то дозволить виробляти з собою навіть таке.

Та не зважаючи на дружні стосунки, завжди треба бути напоготові. На репетиції навколо арени натягують сітку, а по периметру чатують помічники з палицями. Обов'язковий елемент захисту приборкувачів - брансбойт.

Олексій Пінко, приборкувач левів: 

- Должны быть факелы подготовлены, всевозможные вилы, чтобы прикрыть дрессировщика в случае нападения хищника. Ну такая профессия, издержки профессии.

Поруч з Олексієм в арені завжди його дружина - Вероніка.

- Мальчик мой любимый. Иди ко мне, Слешка, ты мой зайчик. Ты мой хороший мальчик.

Та попри свою тендітність, у жінки суворий характер. Саме вона першою кинулася на львівській арені боронити чоловіка від пазурів та іклів лева.

Вероніка Пінко, приборкувачка левів: 

- Лев никогда не будет никого бояться, потому что у меня 50 кг, у него - 250. Чего ему меня бояться? Только силой характера, но не агрессией и физическим наказанием, а характером.

Майже всіх своїх чотирилапих акторів подружжя  виховує змалечку. Усіх звірів називають своїми дітьми. Цезар - найстарший. На перший погляд - він найагресивніший, та Вероніка тлумачить це по-іншому.

Вероніка Пінко, приборкувачка левів:  

- У него большой артистический опыт. Он не возмущается - он играет на публику таким образом. Все думают, что он самый агрессивный, а на самом деле - это игра актерская.

А це артист з Угорщини. Бенджамін дресирує 8-річну бегимотиху Ліну.

- Вот так большая!

Хлопець переконує, що навіть така неповоротка тварина може бути дуже небезпечною.

Бенджамін, дресирувальник:

- Это сложно, опасный очень.

- Чем опасный, может укусить?

- Да, укусить может.

Та наражаються на смертельну небезпеку не лише приборкувачі звірів, які беспосередньо контактують з ними. Лише за останній рік у зоопарках по усьому світу від лап і пазурів хижаків загинули та поранилися десятки доглядачів. Україна - не виняток. На початку березня у звіринці в селищі Сартані на Донеччині від лап лева Самсона постраждав 43-річний Едуард. Звір схопив чоловіка, коли той прибирав у сусідній клітці. Лев вчепився жертві в голову. Лікарі встигли врятувати пацієнта. Ігор працює з хижаками у столичном зоопарку вже 12 років. Каже - це кохання з першого погляду.

Ігор Довгий, керівник відділу хижаків Київського зоопарку:

- Они сразу меня восприняли, расположили к себе, и никакого комплекса, ни страха не было. Поэтому сразу понимал, что есть какая-то связь.

Одна з причин трагедій, каже Ігор, це коли людина втрачає пильність і починає ставитися до 200-кілограмових хижаків, як до домашніх котенят. 

Олександр Храпач, кореспондент:

- Попри те, що звірі поводяться спокійно і неагресивно, вони - хижаки. І тому навіть кіпери, які доглядають за котячими, поводяться дуже обережно.

Сам Ігор і його підопічні намагаються не порушувати правил, які можуть коштувати їм життя. Тому і прибирання у вольєрах з хижаками, і їхнє годування проводять тільки удвох і без контакту з чотирилапими.

- Открываю окошечко, кладем нашу вкусняшку. Тигр уже ждет, знает. Открываем дверь, осталось только забрать.

Головне в роботі з хижаками - в жодному разі не показувати страху перед звірами.