Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

17 лютого 2016, 00:44 Суспільство
Що прийде на зміну Лук'янівському СІЗО
Що прийде на зміну Лук'янівському СІЗО

СІЗО - на продаж! У столиці відомий Лук'янівській слідчий ізолятор - продають. Начебто і інвестор вже є, який готовий побудувати европейську тюрму під Києвом в обмін на знижку на золоті гектари в центрі столиці. Наскільки це реальна перспектива і що може з'явитися на місці тюрми? 

З його вікна в'язницю видно. Євген живе в цій хрущовці більше 20 років. Щодня - однаковий пейзаж: колючий дріт та сірі стіни. Мешканців по той бік паркану жартома називає сусідами.

Євген Мициков:

- Мы даже на Новый год открываем окна и поздравляем друг друга. Если смотрю футбол, то футбол можно и не смотреть, если забивают гол, слышно. Зона вся кричит, что забили гол.

Про те, що продають Лук'янівське СІЗО, чув останніми роками часто. І про те, що тут хочуть щось будувати.

Геннадій Стамбула, кореспондент:

- В Лук'янівському СІЗО п'ять корпусів. І кожен із них має назву. Приміром, цей, найстаріший, охрестили Катруся. Кажуть, побудувала його ще Катерина друга. Там - корпус для неповнолітніх. В народі його називають сталінка. Є ще брежневка та столипінка. А цей корпус без назви. Його побудували 5 років тому.

Старший інспектор Черненький проводить екскурсію. Чоловік працює тут лише три роки - і знає мало не кожен кут в ізоляторі. Сміється, коли запитують про тюремних привидів та довгі тунелі, які тягнуться по всьому Києву. Каже: все це - казки! Проте показує цю будівлю - та сама Катруся, яка й зберігає всі таємниці Лук'янівського СІЗО.

- Корпус трехэтажний. В якому знаходяться близько 150 камер.

Тут колись була церква, в якій арештанти замолювали гріхи. Зовні збереглися лише її залишки. Зараз тут утримують засуджених, які чекають на етапування. І - довічників. Є й камери, в яких тримали відомих в'язнів.

Олександр Савченко, заступник керівника Лук'янівського СІЗО:

- На початку минулого століття це були сестри Ульянови. Потім Марія Богомолець, яка народила сина, який став академіком. Потім Чорновіл, Стус - ще в дисидентські роки трималися.

Продати легендарне Лук'янівське СІЗО вирішили в Мін'юсті. В межах реформи Пенітенціарної служби. Чиновники вважають: ця ділянка землі в середмісті зацікавить багатьох інвесторів. Продають - за вісім мільйонів доларів. А власником стане той, хто побудує нову в'язницю на околиці столиці.

Петренко:

- Державі не потрібно аж 140 колоній, розрахованих на 250 тисяч людей. Причому всі ці колонії в поганому стані. Наше завдання - максимально виносити з центральної частини міста СіЗО. І друге - це оптимізація всіх колоній по Україні. Нам непотрібна така кількість поганих тюрем.

Сергій Старенький колись рік керував Лук'янівським СІЗО. Де-юре він дотепер голова Пенітенціарної служби. Судиться з державою. Він упевнений: за продажем ізолятора треба уважно стежити, щоб гроші не пройшли повз касу. У Мін'юсті вже склали список установ, які хочуть пустити з молотка. Це кілька колоній та СІЗО - у Львові та Одесі. А ще чомусь потрапив туди і зразковий СІЗО в Чернівцях.

Сергій Старенький:

- Дивіться: приїжджає прем'єр в Чернівці, звучить заява, навіть не заходячи в установу, що установа не може в центрі міста, установа погана. Тут школа рядом. Після цього народжується вказівка, що пенітенціарна служба повинна обґрунтувати, чому Чернівецькій ізолятор такий поганий.

Вона майже 22 роки має досвід на ринку нерухомості. Світлана Бовсуновська показує на карті ті майже 3 гектари землі під Лук'янівським СІЗО.

- Развитая инфраструктура, находится рядом рынок, находится метро...

Світлана знає всі підводні камені таких угод. Але головне, каже: народ не бачив проекту - що будуватимуть на місці СІЗО. Якщо буде комерційна нерухомість - то й ціна стане значно більшою, аніж 8 мільйонів доларів. Експерт вважає, це все - гра на публіку.

Світлана Бовсуновська, експерт ринку нерухомості:

- Господа, дайте мне проект, дайте мне понять, что здесь будет, какая есть выгода у инвестора. Уже покупатель есть, инвестор есть, которого устраивает эта цена. Это все видимость...

Найліпший варіант для місцевих жителів - СІЗО перенести, а будови зберегти і розвивати тут, приміром, туристичний бізнес. Наприклад, у Нідерландах на місці в'язниці зробили ось такий комфортабельний готель. А в Китаї придумали ресторан у камерах. А ось що з'явиться в Україні - в Міністерстві юстиції поки не кажуть.