Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

16 січня 2016, 23:15 Суспільство
Легендарного Жаботинського поховали в Запоріжжі
Легендарного Жаботинського поховали в Запоріжжі

У Запоріжжі попрощалися з легендою важкої атлетики Леонідом Жаботинським. Він помер вночі 14 січня після операції, так і не прийшовши до тями після наркозу. Проводжали в останню путь видатного спортсмена відомі і молоді колеги та мешканці Запоріжжя.

Сотні людей зібралися під дахом спортивної школи, яку заснував легендарний Леонід Жаботинський. Усі прийшли попрощатися з легендою світового спорту. Жаботинський - людина-епоха у важкій атлетиці, він - дворазовий олімпійський чемпіон, багаторазовий чемпіон світу та Європи, має 19 світових рекордів. Його спортивна кар'єра була стрімкою й розпочалася у 1953 році. Світове визнання разом із першим Олімпійським золотом Леонід Іванович отримав у Токіо 1964-го року. Тоді радянські богатирі здолали спортсменів із Сполучених штатів Америки. А сам Жаботинський переміг, як тоді здавалося, недосяжного колегу по збірній Юрія Власова.

- На штанге 217 с половиной килограммов. Подход Леонида Жаботинского. Есть новый мировой рекорд в толчке. Золотая медаль у Жаботинского, серебряная у Власова.

Японські газети тоді писали: Хто не бачив поєдинку Власова та Жаботинського - не бачив Олімпіади.

За цими змаганнями по телевізору спостерігав і 17-річний Арнольд Шварценеггер. Для майбутньої зірки Голівуду Леонід Жаботинський був кумиром.

Олег, вихованець школи з важкої атлетики ім. Жаботинського:

- Арнольд Шварценеггер даже говорил, что он больше за него болел, чем за своих, когда выступал на Олимпиаде.

І от вже у 2004-му році Шварценеггер запросив легендарного штангіста в гості до США на власний спортивний турнір. Леонід Іванович став кумиром і авторитетом для багатьох поколінь важкоатлетів.

Юрій Зайцев, олімпійський чемпіон 1976 року:

- Я всегда был горд тем, что я его знаю, что с ним знакомы. Я считал его своим старшим товарищем. Это человек, который сделал для развития спорта в нашей стране невозможно много.

Єгор Фомін, друг Жаботинського:

- Он талант во всем. Он играл в теннис большой, в шахматы, в волейбол. Он всегда выигрывал. У него не было такого, чтобы проигрывать.

В останню путь Леоніда Івановича проводжали оплесками. Легенду світового спорту поховали на Першотравневому цвинтарі в його рідному Запоріжжі.