Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

26 грудня 2015, 14:34 Суспільство
Свято "олів'є" наближається!
Свято "олів'є" наближається!

Радянська кулінарна класика, король застілля та одиниця вимірювання. Це все про атрибут Новорічних свят - "олів'є". Цей салат ще й став таким собі індексом добробуту. По ньому можна щороку орієнтуватися - наскільки подорожчали продукти. Тож скільки цьогоріч коштуватиме "олів'є"?

Яке свято без "олів'є"! - сміється киянка Марина. Цей салат її родина обожнює.  

- Готовим очень часто, не только на НГ, а практически каждый месяц.

Усі продукти господиня купує у крамниці. Тут - ковбаса, картопля, морква, мариновані огірки, горошок, яйця та майонез. Все - за радянською класикою. 

- Начнем с варки яиц, картофеля и моркови.

Поки варяться овочі, починаємо різати ковбасу. Вона подорожчала - скаржиться Марина.

Марина, киянка:

- Сейчас мы берем колбасу в цене 130 - вот, за кг, раньше можно было купить качественную колбасу за 70-80.

Та що там ковбаса! Майже весь набір для салату зріс на ціні. Аналітики порахували індекс олів'є, за аналогією з американським біг-маком, це співвідношення вартості інгредієнтів - у нинішньому і минулому роках. Цифри вражають.

Євген Дворник, експерт аграрних ринків:

- Вартість салату олів'є зросла на 50%, це зумовлено тим, що зросли в ціні як овочі, так і яйця, і ковбаса, і консервація.

І хоча овочі здорожчали не дуже, консервація - аж на 20 відсотків! А яйця, м'ясо й ковбаса стали ледь не золотими, бо підскочили на ціні більш, як удвічі. Та все одно - "олів'є" залишиться королем новорічного столу. Його готуватиме більшість українців.

Хоча історія його починалася геть не так. Це був делікатес! Рябчики, ракові шийки, каперси - ось основа салату за рецептом Люсьєна Олів'є - кухаря, який працював у московському ресторані Ермітаж майже 200 років тому. Точний склад він тримав у секреті. Тож після смерті шефа з рецептом почали експериментувати. Додавали кав'яр, телячий язик, свіжий салат. І поступово від нього залишилася тільки назва. Дорогі інгредієнти замінили дешевими й доступними взимку. І це й забезпечило страві шалену популярність! І не лише в країнах колишнього Союзу.

Мікі, японка:

- Дуже красива страва, тут стільки інгредієнтів. Морква, картопля, горошок.

Японка Мікі - в захваті від салату. Дівчині сподобався і вигляд, і смак. А це вже дегустують "олів'є" американці. Вердикт Юджина - легкий і свіжий салат! Не такий вже й легкий - кажуть дієтологи. Але одна невеличка порція з долоню точно не зашкодить. Це дуже калорійна страва! У 100 грамах "олів'є" майже 200 калорій й 17 - жирів! Та салат можна полегшити.

Оксана Скиталинська, дієтолог:

- Ковбасу замінюємо на варене нежирне м'ясо, це може бути індичка, телятина, курка, можемо поміняти майонез на домашній, в якому не буде так багато олії, і який може бути доповнений сметаною.

З Мариною ми готували класичний "олів'є". Залишилося тільки заправити - й можна подавати на стіл!

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- Олив'є - єдиний салат, який має свою одиницю виміру - тазік. Тазік - це десь на 8-10 порцій. Менше цього салату просто не роблять. Ось таким посудом можно нагодувати цілу компанію.

Тут продуктів рівно на сто гривень. Тобто порція Олів'є коштувала приблизно 12. А задоволення від салату безцінне.