Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

22 грудня 2015, 23:24 Суспільство
У США ракета-носій повернулася на Землю
У США ракета-носій повернулася на Землю

Космічний прорив! У Сполучених Штатах уперше в історії ракета, яка вивела на орбіту супутники, повернулася на Землю. Та ще й дуже видовищно. Як довго йшли до цього і як це може змінити ґалузь космічних перевезень.

Вертикальний зліт ракети - техніка відпрацьована століттями. Її ще з винайденням пороху застосовували в Китаї - у святкових феєрверках. А ще - задля залякування ворога. Утім, якщо йдеться про пуск у космос - далеко не завжди все завершується вінками і привітаннями.

Ще складніше за зліт - вертикальне приземлення. Тут навіть легкий вітер може бути фатальним. Попри все, Falcon-9 впорався з місією. Після запуску ракета вивела на орбіту одинадцять новітніх супутників і повернулася на базу ВПС США. Сіла неподалік місця злету. Це вдалося завдяки спеціальним стабілізаційним двигунам і висувним опорам в основі.

Ракета-носій належить приватній компанії SpaceX, яка заявила, що повторне використання носія дасть змогу їй зменшити вартість комерційних пусків і допоможе в боротьбі з конкурентами.

Конкуренти теж не сплять. Адже на кону - всі вантажні перевезення НАСА на Міжнародну космічну станцію, які довірили приватним компаніям. Наприкінці листопада аналогічну операцію, але в експериментальному режимі, успішно здійснила інша американська компанія Blue Origin. Утім, її корабЕль New Shepard призначений для суборбітальних, а не для космічних польотів.

Вертикальне приземлення робить із ракети, яка раніше після запуску перетворювалася на космічний мотлох, корабель багаторазового використання. Раніше такими могли називатися лише дорогі Шатли. 85-го НАСА планувало, що за п'ять років старти відбуватимуться кожні півмісяця. На практиці - все виявилося скромніше. Крім того, з п'яти кораблів два були знищені в катастрофах.