Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

5 листопада 2015, 21:26 Суспільство
Жителі столиці й досі мерзнуть без опалення
Жителі столиці й досі мерзнуть без опалення

За вікном трохи вище нуля, а в квартирах всього +10. Тисячі киян опинилися в холодній пастці через комунальне недбальство. Від початку опалювального сезону кілька багатоповерхівок на столичній Оболоні і досі без опалення. Про те, що люди мерзнуть, знають і в ЖЕКу, і в мерії. Втім, скарг там чути не хочуть та відправляють киян куди подалі.

Вони зустрічають нас біля свого будинку. Старі й малі - їм тепліше під сонцем надворі, ніж у своїх, здавалось би, затишних квартирах. 

- Плохо живем. Мы сидим в холоде.

У цьому будинку на Маршала Рокосовського, 6 і досі без тепла. 16-поверхівка просто замерзає. 

Людмила Щербина, киянка:

- Мы никому не нужны, ни мэрии, ни ЖЭКу мы не нужны: идите и сидите.

У холодній пастці майже півтисячі мешканців. Найгірше ж від примх комунальників - діткам.

Ігор Шумик, кореспондент:

- Маленькій Софійці навіть не треба гуляти надворі, у її квартирі справжня вулично-осіння прохолода. З початку опалювального сезону дівчинка так і не відчула, що таке хоча б теплі батареї!

Аби хоча б трохи зігрітися, Софійку кутають, наче капусту.

Олена, киянка:

- А ночью мы ложимся в кроватку, берем много бутылок, набираем горачую воду, обкладываем ребеночка, и каждые 2 часа набираем водичку.

А ось старша сестра - третьокласниця Дарина - з холодом вже змирилася. Тепле взуття в хаті і сон з кількома ковдрами та грілкою - такий рецепт теплої ночі від школярки.

Дарина, киянка:

- Это пухова, это шерстяное и это пухове. Сплю под 3 одеялами, у мамы грелку еще прошу, батареи холодные, под утро все равно замерзаю.

Не витримують холоду і тварини. Чотирилапа Гера не хоче висовуватися з-під покривала ні за які ласощі, по квартирі ходить лише у вбранні.

Ганна, киянка:

- Да вот так вот. Кстати, после этих холодов она начал писяться в квартире, потому що ну холодно, мы лечили ее. Я молчу про ребенка, ну он токо в садик пошел, 3 недели в этой холодине сидели на больничном.

Опалення немає не лише в цьому будинку, а й у двох сусідніх. Наче жителі льодовикового періоду - люди кожного дня пишуть листи і дзвонять в райадміністрацію і мерію.

Леонід Васильович, киянин:

- Нам ни Киевэнерго, ни водоканал, нам говорит - никто не подчиняется, мы, говорит, даем заявки, а нас имеют в виду крупным планом.

Не мають підтримки і в своєму ЖЕКу, вони просять допомоги, а у відповідь чують хамство.

Людмила Щербина, киянка:

- Как говорит начальница ЖЭКа: хоть головой об стенку убейтесь, все равно отопления не будет, все.

Останнього разу навіть дійшло до штовханини, а працівниця ЖЕКу вирішила діяти радикально!

- Двадцать слесарей! Что вы меня снимаете? До свиданья!

Свідок разом з обуреним людьми йде до комунальників. Вистоявши чергу, ми нарешті заходимо до керівниці.

- Выключите камеру, выключите камеру!

Накричавшись, жінка таки погоджується розповісти - чого люди вже третій тиждень від початку опалювального сезону сидять без тепла.

Олена Мельниченко, керівниця ЖЕКу:

- Вийшов з ладу розширітєльний бак, ведуться сварочні роботи, це дєло не 5 минут, сьогодні наш сварщик ЖЕКа доварює систему.

Бойлер, який роздає тепло на три будинки, розташований в цьому підвалі, але самого зварювальника на місці ми не застали. В Київенерго запевнили, що роботи з подачі опалення дійсно ведуться, і вже у п'ятницю у квартирах стане тепло.

Євген Глушак, директор підрозділу Київенерго:

- Зараз підрядник виконав демонтаж частини трубопроводу, думаю, що найближчі часи буде виявлено місце самого пробки. Нажаль, я не можу точно вказати, коли буде відновлено теплопостачання, думаю, що протягом 1-2 діб це питання буде вирішено.

- Тобто за два дні в людей буде опалення?

- Повинно бути.

Якщо ж людей знову обдурять, мешканці всіх трьох будинків 7 листопада обіцяють перекрити дорогу.