Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

28 жовтня 2015, 01:26 Суспільство
Світ єднається проти вбивць слонів в Африці
Світ єднається проти вбивць слонів в Африці

У Зімбабве браконьєри знову отруїли цианідом десятки слонів. Тварин підступно вбивають заради слонової кістки, яку контрабандою відправляють за кордон. Тож чи є шанс врятувати велетнів від цілковитого винищення? І як зупинити нелегальну торгівлю?

Мертві слони - на заповідних землях. У національному парку Хванге в Зімбабве контрабандисти підступно вбивають тих, хто десятиліттями були символом дикої природи. Від початку місяця понад шістдесят слонів отруїли цианідом, яким обробляють апельсини.

Рейлі Треверс, природозахисник:

- Ми щодня бачимо такі моторошні картини, але не втрачаємо оптимізму. Щодня, немов на фронт, ідемо боротися з браконьєрами, щоб врятувати тварин. Адже вбитих ними гігантів десятки.

Оппа Мучингурі-Кашир, міністр довкілля Зімбабве:

- Ми потребуємо підтримки. З повітря за допомоги дронів, літаків і гвинтокрилів відстежуємо браконьєрів, але цих зусиль недостатньо. Природозахисників менше, ніж порушників закону. З боку Замбії, Ботсвани кількість таких злочинців - величезна.

Контрабандистів ваблять мільярдні прибутки. Слонів убивають переважно заради бивнів. Бо за них на чорному ринку можна отримати великі гроші. 

- Звісно, браконьєри й раніше знищували велетнів, втім, нині ситуація безпрецедентна.

Боротися з контрабандистами повинні й країни, куди імпортують нелегальний вантаж. Зокрема, Китай та Сполучені штати Америки. Туди слонову кістку доправляють тоннами.

Бетт Олгуд, активіст міжнародного природозахисного фонду:

- Проблема вийшла за межі локальної. Слонів знищують шаленими темпами, просто розстрілюють із літаків, з автоматів.

Найстрашніше - вторговані від продажу бивнів гроші витрачають на зброю. У цьому зізнаються самі контрабандисти, яких вдалося заарештувати. Терористи банди Аш-Шабааб - головні мисливці за слоновою кісткою.

Шекеді Хама, міністр довкілля Ботсвани:

- Політика й корупція. Обидві вони процвітають і хтось має покласти край цьому.

Ситуація - катастрофічна. Тому разом із природозахисниками на захист тварин стають і світові лідери.

Принц Вільям, герцог Кембридзький:

- Для всього людства зникнення цих тварин - колосальна втрата. Браконьєри оголосили війну всім нам, і ми мусимо відповісти гідно.

Якщо їх не зупинити - за кілька десятиліть ми зможемо бачити африканських слонів хіба в зоопарках і на сторінках книжок. В дикій природі, приміром в Африці, залишилося менш ніж півмільйона велетнів.