Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

15 вересня 2015, 10:37 Суспільство
Умань непогано заробляє на хасидах
Умань непогано заробляє на хасидах

Прочани з усього світу продовжують святкувати юдейський Новий Рік у місті Умані Черкаської області. До України завітали майже 30 тисяч хасидів. Як минає святкування? І чи вдалося уникнути цього року надзвичайних ситуацій?

Щороку восени до Умані з усіх куточків світу прилітають хасиди. Їхня головна мета - хоча б раз у житті зустріти Новий рік - Рош га Шану - тут. Поряд із могилою їхнього духовного наставника, засновника брацлавського хасидизму - Ребе Нахмана.

Павло Прядко, кореспондент:

- За інформацією правоохоронців, цьогоріч до Умані приїхала рекордна кількість прочан, це майже тридцять тисяч людей, з двадцяти країн світу.

Святкування Рош га Шани, що в перекладі означає голова або ж початок року, триває дві доби. В ці дні хасиди лише моляться та вітають один одного. Їм заборонено працювати й вони навіть не дають інтерв'ю, адже це вважають роботою. До Умані чоловіки прилітають без жінок. Лише беруть синів, яких вони тут вчать торі. На святкових столах обов'язково повинна бути голова риби, аби весь наступний рік бути на висоті. А для того, щоб життя було солодким - їдять яблука з медом. Між молитвами хасиди підкріпляються гарячими напоями та печивом.

Павло Прядко, кореспондент:

- За моєю спиною така собі імпровізована барна стійка. Туди може підійти будь-хто й спокійно взяти собі печива, чай, каву. І все це абсолютно безкоштовно!

Для мешканців Умані юдейський Новий рік теж свято та можливість заробити. Всі готелі заброньовані заздалегідь, великим попитом користуються квартири та будинки. Спальне місце коштує від 50 доларів за добу.

Павло Прядко, кореспондент:

- Зустріти тут, на вулиці Пушкіна, місцевих - неможливо. Раз на рік мешканці цих будинків залишають квартал. Свої квартири вони здають за чималі кошти. В оселі розміщують до десяти людей.

Місцеві лише нарікають, що іноді хасиди залишають після себе багато сміття. А що стосується сутичок та конфліктів, то цьогоріч у місті спокійно.

Аноніна, мешканка Умані:

- Трошки якась користь єсть, щоб город щось будували, чула, на АТО перечислили багато грошей, все ж таки якась допомога. Вони моляться, дощ пішов, і нам хорашо. І нам хорошо, шо нам? Вони нам не заважають.

Інна, мешканка Умані:

- Впечатления от всех людей, що вони набагато спокійніші, більш цивілізовані, ведуть себе набагато краще, після себе прибирають, мусор виносять.

Майже півтисячі правоохоронців забезпечують порядок у місті. Допомагають їм 15 колег з Ізраїлю. У міліції кажуть - порушень під час святкування Рош га Шани не зафіксували. Лише кілька днів тому стався прикрий інцидент. Затримали двох громадян Ізраїлю, що мали при собі марихуану. 

Леся Усенко, співробітниця Уманського МВ міліції:

- Даних осіб було притягнуто до адміністративної відповідальності уманським міськрайонним судом, та вирішується питання про доцільність їхнього перебування на території України, тобто за деякий час вони будуть депортовані.

Ще майже тиждень правоохоронці обіцяють працювати в посиленому режимі. Саме за цей час хасиди мають повернутися до рідних країн.