Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

13 серпня 2015, 23:42 Суспільство
Берлинський мур - більше ніколи!
Берлинський мур - більше ніколи!

Смертоносна споруда, яка зруйнувала родини й цілі покоління німців. Стіна, через яку загинули сотні невинних людей. Вона стала однією з найсмертоносніших споруд 20-го століття. 54-ри роки тому - 13 серпня 1961-го року - почали будувати Берлінський мур.

Історія Берлінської стіни розпочалася задовго до її будівництва. По завершенні Другої світової на Потсдамській конференції Франція, Велика Британія, США та Радянський союз розділили Німеччину на чотири окупаційні зони. Капіталізм і комунізм зійшлися у двобої. 1949-го на заході проголошують Федеративну республіку Німеччину зі столицею в місті Бонн, а на сході - Німецьку демократичну республіку зі столицею в Берліні. Вже тоді з'явиться невидимий кордон між формованнями. Люди з сусідніх кварталів живуть немов у різних всесвітах: комунізм і капіталізм співіснують зовсім поряд - на сусідніх вулицях. Але до пори до часу.

Ханс Модров, прем'єр-міністр НДР у 1989-1990 рр.:

- Це була величезна проблема. У деяких районах Берліна, приміром, геть не залишилося лікарів.

На початку 60-х розпочинається політична битва за контроль над Західним Берліном. Політичні дебати врешті обернулися для німців будівництвом смертоносної споруди - Берлінського муру.

13 серпня 1961-го року. Неділя. Піхота й танки народної армії НДР підтягують свої сили - поліцію та дружинників - до лінії розмежування. Доступ до Бранденбурзьких воріт перекривають, обривають телефонні дроти, 76 тисяч людей, які жили в одній частині міста, а працювали в іншій, відтепер не можуть дістатися на роботу. Рейки міських електричок демонтують, лінії метро перекривають, каналізаційні колектори замуровують. Так почали зводити Берлінський мур. Він простягнеться на довгі 155 кілометрів і на такі ж довгі 28 років розділить місто навпіл.

Егон Кренц, генеральний секретар ЦК СЄПН у 1989 році:

- Наддержави розділили зони впливу. Ніхто не протестував. Кеннеді не був у захваті від цього, але й нової війни допустити не можна  було. Де Голь відпочивав на яхті, МакМіллен плавав на вітрильнику. Аденауер був занепокоєний виборами. А отже, у будівництві муру НДР не була пріоритетним гравцем.

Вікна в будинках замуровували, людей, які намагалися перетнути межу й перейти на інший бік міста, заарештовували спецслужби. 172 німців були вбиті під час нелегальних вилазок. 60 тисяч засуджені - за спробу втечі й посібництво зрадникам соціалізму. Навіть самі прикордонники з НДР не хотіли залишатися за дротом. Тільки лише офіційно відомо про 1300 солдатів, які скористалися службовим становищем і втекли на Захід. 

Ханна Бергер, прес-секретар фонду "Меморіал "Берлінська стіна":

- Більшість втеч здійснили переважно в 60-ті. Тоді ще не було таких потужних укріплень. В 1980-му вже взагалі потрапити за межу було нереально. І ще нереальніше - перетнути стіну.

Люди, які тоді мешкали в Берліні, кажуть - мало кому вдавалося втекти. Люди були розділені, сім'ї зруйновані.

Хубельт Хорбайн, утікач із НДР:

- Ми були оточені з усіх боків, жили за колючим дротом. Усе розуміли - є крихкий мир між Сходом і Заходом, що Західний Берлін розташований на території  НДР, і мало що залежить від нас. Усі жили з постійним відчуттям тривоги.

Хтось попри смертельний ризик копав тунелі, хтось примудрявся здійснити втечу з аквалангом під водою або вигадував, здавалося б, нереальні на той час сценарії. Наприклад, тікали на потягах метрополітену, під вагонами електричок, навіть на повітряних кулях. Так тривало три десятки років. 

У 80-ті ФРН скувала криза. Дефіцит поволі знаменував: рано чи пізно мур повалять. США і Радянський союз вкотре розпочали діалог. СРСР поступився лише в 1989-му і дозволив східним партнерам самим обирати шлях розвитку й політичного партнерства.

У 89-му в НДР розпочалися масові протести - люди вимагали економічних реформ та вільно виїжджати за кордон. 9 листопада 1989-го. Гюнтер Шабовськи на доленосній прес-конференції виголосив промову, яка назавжди знищила рубіж між двома Німеччинами. 

Гюнтер Шабовськи, член політбюро ЦК СЄПН:

- Приватні поїздки в ФРН можна здійснювати без будь-яких передумов. Дозвільні документи будуть видавати на всіх КПП між ФРН і НДР.

- Коли це набуде чинності?

- Гадаю, просто зараз.

Відкриття кордону транслюють наживо американські та європейські телекомпанії. Люди видираються на Берлінську стіну. Ці кадри на фоні Бранденбурзьких воріт назавжди стануть символом єднання німецького народу.