Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

12 серпня 2015, 23:55 Суспільство
Шалена спека - чим загрожує та як захищатися
Шалена спека - чим загрожує та як захищатися

11 температурних рекордів - серпень продовжує дивувати небувалою спекою. Стовпчики термометрів зашкалюють. Як рятуватися від шаленого сонця і хто перший в зоні ризику занедужати?

10-та ранку, а в затінку вже +30! І це ще прохолодно, адже в попередні дні було дуже гаряче. 

- Канешно жарко, очень жарко, так ходить жарко, а работать...

Водіям маршруток потрібно возити пасажирів за будь-якої погоди, тож і рятуються в шалену спеку вентиляторами й одягом.

Віталій, водій маршрутки:

- Оце розрешили роздіваться, завжди в штанах, а так трошки розрешили роздіться, шорти одіть, окуляри вдіваєм, віконце відчинене, вентилятор включаємо, а шо, спасаємся...

Спекотно й пасажирам. Світлана з дітьми вимушена сьогодні їхати у справах. Каже - рятується від задухи тим, що є напохваті.

Світлана, пасажирка:

- Приходиться махати, водичку пити, більше водички. Стараємся сідати де повітреність, де відкрите скло вікна... В маршрутці душно, дуже душно, незручно, укачуюються, діватися нема куди...

Полісмени, які вбрані в чорний одяг, воюють зі спекою як можуть. Форма не синтетична, тому з морозивом і усмішкою переносять і аномальні температури.

- Терпимо, хоч чорного кольору, але нічо...

- Футболка-поло - вона зручна, чуть-чуть жарковато...

- Водичку прохолодненьку, можемо морозиво позволити собі, не більше...

Артур з бабусею гуляє під шаленим сонцем без головного убору. Жінка каже: вже збираються додому, зазвичай виходять надвір увечері. Коли хоч трохи стає прохолодніше.

- Мы больше старждаем, чем дети, их бросил в ванночку, искупаються - и все, а взрослым тяжело дышать.

Саме діти й люди похилого віку - найперші в зоні ризику від такої африканської спеки. В малих погано з терморегуляцією, а ось у пенсіонерів загострюються хронічні недуги.

Марина Крапивнер, терапевт-кардіолог:

- Люди пожилого возраста, у кого есть заболевания сердечно-сосудистой системы, гипертоническая  болезнь, ишемическая болезнь, сахарный диабет.

Тобто спека першими б'є тих, у кого проблеми з судинами.

Ігор Шумик, кореспондент:

- Рятуються кияни на озерах та річках, але це оманлива безпека. Бо вода в таку спеку починає більше цвісти, тому ризик підхопити якусь недугу, скажімо, кишкову інфекцію, зростає в рази.

Через це купатися у столиці заборонили вже на шістьох пляжах. Санстанція радить утриматися від походів на озеро Тельбин, Веселку, Венецію, Золоте, Пущу-Водицю і Вербне. У СЕС також налякані результатами перевірки повітря - формальдегідів більше в рази.

Олег Рубан, головний санітарний лікар м. Києва:

- Перевищення в 4-5 разів продуктами життєдіяльності, горіння, саме горіння є основним джерелом, автотранспорт Києва. СО, СО2, там дуже великий спектр показників. В 4-5 раз перевищує показники по формальдегідам.

Тому дітям і вагітним жінкам радять не виходити надвір удень. Загалом же для українців є кілька порад, як мінімізувати вплив спеки на організм. Обов'язково носити головний убір, за кермом надівати окуляри, не соромитися в 30-градусну спеку і парасольки. Пити якомога більше води і забути про алкоголь. З одягу обирати світлі кольори з натуральних волокон.

Марина Крапивнер, терапевт-кардіолог:

- Источником жидкости - вода либо чай, кофе, соки, сладкие газированные воды, алкоголь не могут восполнить потерю жидкости.

Страждають від задушливої спеки не лише люди. Тварини в зоопарку також шукають у вольєрах місце в затінку. Примати ховаються на деревах, носоріг та бегемот з ведмедями частіше купаються. До раціону також додали більше поживного.

Тетяна Качан, біолог-методист Київського зоопарку:

- Они получают, если приматы, больше фруктов, овощей, если копытные - зеленую массу, корм. Медведи только покупались, сейчас отдыхають, утром были более активны.

Терпіти рекордні температури залишилося недовго. Вже з наступного тижня синоптики обіцяють кілька прохолодних днів і дощі.

Наталія Голеня, провідний синоптик Укргідрометцентру:

- Дощі в цей період, на цьому тижні будуть, але вони локально випадають у супроводі гроз. А на наступному тижні поволі температура буде знижуватись.

Утім, на холод чекати ще зарано. Сонце грітиме, але рекордних температур вже не очікують.