Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

12 серпня 2015, 21:19 Суспільство
Браконьєри загрожують існуванню слонів
Браконьєри загрожують існуванню слонів

Природозахисники всього світу б'ють на сполох! Через браконьєрів шаленими темпами вимирають слони. Тільки уявіть - щоп'ятнадцять хвилин у світі вбивають одного велетня. Чи є шанс змінити страшну статистику і врятувати тварин від загибелі?

Ми з дитинства звикли бачити їх у зоопарках, але чи вдасться це нашим нащадкам? Слонів на планеті залишилося критично мало і років через 100 вони можуть геть зникнути - з жахом констатують науковці. У гонитві за бивнями та м' ясом браконьєри щороку безжально вбивають дедалі більше велетнів. Народжувати потомство слони не встигають. Проблема набула глобальних масштабів. 

За останні 35 років, приміром, в Африці, налічували 1 мільйон 200 тисяч слонів. Нині їх втричі менше - цифра ледве перевищує 400 тисяч особин. Переважну більшість тварин знищують через бивні. В середньому за рік вбивають 35 тисяч велетнів. На чорному ринку, приміром у Китаї, за один бивень контрабандисти ладні заплатити від 100 до 200 тисяч доларів. Але найближчими роками може просто не залишитися, на кого полювати. Природозахисники порахували - в світі щоп'ятнадцять хвилин гине один слон.

Еліас Магосі, міністр навколишнього середовища Ботсвани:

- Існують цілі кримінальні синдикати, які полюють на бивні, продають їх, транспортують контрабандний товар. І ми маємо покласти край корупційним схемам, які покривають таку діяльність.

Браконьєри знищують переважно самців. Є види, які ось-ось можуть зникнути й залишаться хіба на сторінках енциклопедій. Щоб цього не сталося, природозахисники оголосили війну браконьєрам. 

Дан Івес, філантроп:

- Нині кожна людина має поміркувати, що вона здатна зробити задля порятунку слонів. Лік іде на якісь десятки років.

Волонетри підгодовують дитинчат, доглядають за пораненими тваринами і доправляють у спеціальні реабілітаційні центри. Потім слонів відпускають у дику природу. Але поруч із ними змушені ледь не цілодобово чергувати люди зі зброєю. Усе, аби вберегти ссавців від загибелі.

Через вражаючі масштаби проблеми є мисливці, які нині проти знищення рідкісних видів слонів. Приміром, Куясо Локолой раніше був у банді, яка полювала на велетнів.

Куясо Локолой, колишній браконьєр:

- Зазвичай в них просто стріляють. Слон падає - і все.

Нині чоловік як волонтер допомагає вберегти велетенських тварин від загибелі. Разом із іншими небайдужими до долі слонів патрулює заповідні території. 

Лепакана  Нгісон, природозахисник:

- Ми охороняємо річки, з яких слони п'ють воду.

Кенія - одна з країн, де антибраконьєрська програма є найрезультативнішою. Ось ці кенійці, наприклад, теж полюють на слонів. Але не заради наживи.

Стів Н'юмбі, працівник міжнародного природозахисного фонду:

- Ми вводимо їм транквілізатор, потім ветеринари обстежують тварин.

Часто браконьєри труять слонів, а такі методи дають змогу створити такий собі польовий шпиталь у дикій природі. Ветеринари ведуть реєстр своїх пацієнтів, відстежують рух тварин. Науковці переконані - вихід є.

Аян Дуглас Хамільтон, природозахисник:

- Люди самі дали початок цьому, і самі можуть дуже швидко одуматися і припинити руйнувати фауну і нищити заповідних тварин. Передусім, не купувати товар, через який ллється кров.

Тож залишається сподіватися, що це таки станеться. І людство зможе показати своїм нащадкам слонів не лише на сторінках книжок чи на екранах телевізорів. А й у дикій природі.