Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

23 липня 2015, 00:03 Суспільство
Нові українські бронемашини стартують на Схід
Нові українські бронемашини стартують на Схід

Сучасні бронемашини для українських вояків. Нацгвардійці отримали першу партію оновлених спецавтомобілів. Інженери втілили в новому транспорті побажання та критику гвардійців, які випробовували його у справжніх бойових діях. Хоча вітчизняна бронемашина і не поступається світовим аналогам, конструктрори переконують: і далі модернізуватимуть свою розробку.

Вибухи, стрілянина, димова завіса. На базі Нацгвардії під Києвом гаряче і вдень і вночі. Тут зараз проходять навчання. Кожен новобранець у війську знає, що моторошна обкатка танком обов'язкова під час маневрів. Щоправда, в нацгвардійців - протистояння з БТРом.

Поруч з новачками - справжні ветерани. Вони пройшли не одну війну і тренуються по-своєму. Звичайної смуги перешкод їм замало, тут - карколомні стрибки та віртуозні трюки, немов на знімальному майданчику бойовика.

Броньовики - справжні м'язи Нацгвардії. Такі, наприклад, як цей Козак-2. Кілька бронемашин півроку об'їжджали бійці на Сході України. І це вже - модернізована версія.

Олександр Храпач, кореспондент:

- Конструктори цього бронеавтомобіля переконують - взяли до уваги усі недоліки, які виявили бійці беспосередньо на полі бою. Окрім покращення ходової та броні цього велетня, інженери подбали і про комфорт.

Інженери не оминули жодного зауваження до спецмашини. Адже від, здавалося б, дрібниць може залежати життя.

Олег Висотський, розробник бронеавтомобілів:

- Этот проводочек - незаметная штучка, но это обогрев стекла. Бронестекло очень толстое, нужно долго, чтобы его прогреть, чтобы зимой водитель что-то видел.

Люки на даху вже ширші, і тепер  бійці можуть ускочити до них з багатокілограмовим спорядженням, не втрачаючи життєво важливих секунд. Доопрацювали і двері.

Олег Висотський, розробник бронеавтомобілів:

- Не дай бог взрыв рядом с машиной - эти ригеля блокируют машину изнутри, двери не вылетят, и боец будет защищен.

Євген тепер - водій цього велетня. Солдат розказує про ті часи, коли під час боїв на Сході доводилося керувати простим позашляховиком без жодного захисту. Кулі прошивали машину наскрізь. Тепер, закритий бронеплитами, він мчить з комфоротом.

Євген, водій:

- Удобне керування сидіннями. Когда включаете - поднимается. Кондиционер есть. Я ж говорю - комфортний автомобіль.

- Навігація? Що є?

- Стоит навигатор, оборудованный планшетом. Камеры переднего-заднего вида. Станция для связи с другими экипажами.

Зручно в оновленому бронеавтомобілі і бійцям. Місця вистачає всім.

- Вам вистачає місця?

- Так. Ще плюс бронік, плюс разгрузка.

І насправді, старий Козак та новенький 2-й відрізняються кардинально. Взяти хоча б місткість. Другий Козак може перевозити 11 вояків, коли в перший вміщалося лише 5-ро.
Більш ніж на сотню кінських сил зросла і потужність двигуна: 280 проти 170. Нова модель стала просторнішою для десанту та набагато комфортнішою. Оновлений Козак обладнаний зручнішими кріслами, кондиціонером, супутниковим навігатором, камерами спостереження. Стара модель виграє хіба що в ціні - 90 тисяч доларів проти 240. Та розробники кажуть - менше витратити просто не можна.

Не поступається новинка українського військпрому й аналогам сучасних армій світу. Козак-2 в одному класі з французьким Акмат Тіпікей БЛ 4 та ызраїльським Рамта Рам 3.  Вітчизняна бронемашина має більший екіпаж, швидша і проїде на одному заправлянні дальші за своїх конкурентів. Та чи така добра наша бронемашина у справі - покаже лише час.

На Схід вже найближчим часом відправлять справжній броньований кулак. Окрім 11 Козаків, туди їдуть броньовики Шрек і Спартан, 2 вантажні МАЗи та 7 мобільних пунктів для відпочинку вояків.