Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

4 червня 2015, 12:47 Суспільство
Які прикрості можуть трапитися під час закордонної подорожі
Які прикрості можуть трапитися під час закордонної подорожі

Без грошей, на лікарняному ліжку, за ґратами чи взагалі в аеропорту - нерідко така довгоочікувана відпустка закінчується, м'яко кажучи, неприємно. А подекуди і не розпочавшись. Простіше розібратися з проблемами, якщо відпочинок планували на рідних теренах. За межами держави - усе складніше.

Півроку підготовки та кілька тисяч уже витрачених доларів - і все коту під хвіст. Два роки тому Анна збиралася з друзями в Мексику на три тижні. Самостійно бронювали готелі, туристичні маршрути і квитки на літак. Утім, подорож закінчилася, так і не розпочавшись.

- Приежаем мы в аэропорт Борисполь, нас была компания 5 человек, подходим к стойке, и тут нам говорят, что мы никуда не летим. Естественно, у нас вот такие глаза, что происходит. Оказывается, что в мире есть две страны - США и Канада - у которых нет транзитной зоны, и для того, чтобы лететь через эту страну, обязательно должна быть виза этой страны. Поэтому нас в Борисполе развернули, так как у нас не было виз США.

Мандрує світом Анна уже не перший рік. Найчастіше за кордоном стикається з невідповідністю картинки на комп'ютері реальності, коли обирає номер в готелі.

Анна Горовець, мандрівниця:

- Вот так вот это все может выглядеть, а на самом деле на стенах могут быть какие-то трещины, на ковре могут быть пятна. Ванная может течь, то есть она сфотографирована красиво, краны могут течь, где-то ржавые потеки.

З неприємностями під час відпочинку стикнувся і Віталій. Він трохи побешкетував у Німеччині і ледь не втратив можливість подорожувати Європою.

Віталій Школьний, мандрівник:

- В Мюнхені погано поводився, отримав від німецької поліції штраф на 30 євро і не встиг сплатити його в Німеччині. Довелося це робити в Україні, але вже довелося сплачувати усілякі комісії, і зрештою він вийшов втричі дорожчий - 100 євро. В іншому разі отримав би заборону в'їзду в ЄС на 10 років.

А на прикладі поїздки до Ізраілю Віталій зрозумів - перед від'їздом обов'язково потрібно ознайомитися з традиціями країни, до якої вирушаєш.

Віталій Школьний, мандрівник:

- З Ізраїлем була історія. Коли приїхав у Шабат, виїхати з аеропорту не можливо, ще й орендував авто, а їздити на авто у велике свято суботи - це великий гріх, тому довелося набирати грілку з водою, і сідати на грілку з водою, і їхати на грілці з водою, оскільки плавати в шабат можна, а на машині їздити не можна.

Не надто приємно закінчилася поїздка до Аргентини і в Олени. В Буенос-Айресі в дівчини поцупили гаманця просто в інтернет-кафе.

Олена Руденко, мандрівниця:

- Чую якийсь шум на вулиці, всі вибігають на вулицю, і я розумію, що мого гаманця у мене в сумці уже немає. Цього чоловіка спіймали, відвели у відділок, і ми теж туди пішли з невеликим натовпом людей, яких він теж обікрав. В нього нічого не знайшли, крім, до речі, моїх окулярів.

Пощастило, що в гаманці не було багато грошей. А ось картку довелося заблокувати. Представники турфірм радять - аби не всі кошти дісталися кишенькареві, тримати їх не тільки готівкою.

Олександр Оліфіренко, директор турфірми:

- Это должны быть наличные деньги, лучше всего подстраховатся и помимо наличных денежных средств иметь пластиковые карты, также могут прибегать туристы к услугам тревел-чеков, которые уменьшают вероятность того, что в случаи кражи возврат денежных сретств краденых может не произойти.

Найчастіше крадуть гроші туристів під час екскурсійних турів до Європи, кажуть у турфірмі. Водночас тут застерігають утриматись від поїздок до південної Азії з травня по вересень. У цей час там сезон дощів, тож стаються повені. А ще радять бути обачнішими в Єгипті. Найпоширеніший, бо найдешевший для українців, туристичний напрямок разом з тим ще й найнебезпечніший. Нестабільна політична ситуація, загроза терористичних актів та красиве Червоне море, яке теж несе загрозу.

Олександр Оліфіренко, директор турфірми:

- Большое количество рыб несут в себе угрозу нашим отдыхающим, они очень красивые, разноцветные по форме, виду и привлекают наших туристов. Несмотря на то, что в каждом отеле имеется информация о том, что рыб подкармливать нельзя, тайком туристы проносят на пляж какой-то хлебушек или другую прикормку для рыб и подкармливают. При этом при всем происходят неприятные ситуации, и страховые компании даже рассматривают заявления наших туристов, которые даже от этого страдают.

Витрати на медичну допомогу, приміром, якщо поранить гострим плавником рибина, покриє мінімальний пакет страхування. Убезпечити себе від більш складних випадків, які передбачають перебування кілька днів у медзакладі, можна, обравши стандартний страховий поліс. Лікуватимуть вас доти, доки не вичерпають страховий ліміт - 30 тисяч євро. Проте є й дорожчі, ексклюзивні варіанти страхування.

Ольга Тітко, керівник управління страхової компанії:

- Ми зробили таким чином свій договір страхування, що клієнт може самостійно наповнювати свій договір страхування додатковими опціями. Він може себе додатково застрахувати на випадок, від нещасного випадку. Також ми можемо застрахувати цивільну відповідальність туриста за кордоном.

В будь-якому разі, якщо сталась якась неприємність, і туристичні фірми, і страхові компанії радять телефонувати за номерами, які вказані в документах, що вони ж видають туристу. А ще в більшості країн працюють посольства України. Тож перед від'їздом варто записати телефон гарячої лінії місцевого українського представництва і за потреби звертатися туди. У телефонному режимі консульські відділи працюють цілодобово.