Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

6 квітня 2015, 23:28 Суспільство
МВС вводить штрафні бали та повертає відеоспостереження
МВС вводить штрафні бали та повертає відеоспостереження

Замість штрафів - спочатку штрафні бали, замість працівників ДАІ - відеокамери. Такі новації незабаром чекатимуть на учасників дорожнього руху. Каратимуть же гривнею не водіїв, а власників транспортного засобу.

У рамках реформування Державтоінспекції запровадять так звану систему балів і штрафів. У кожного водія буде 150 балів, які списуватимуть за кожне порушення.

Ека Згуладзе, перший заступник міністра внутрішніх справ України:

- Если правонарушение фиксируется видео или радаром, снимаются баллы. Когда исчерпываются баллы, начисляется штраф. Министерство финансов не будет возмущаться, мы не много денег в бюджет потеряем.

Скасують і вилку штрафів. Приміром, кари від двохсот п'ятдесяти до п'ятисот п'ятдесяти гривень не буде. Залишать найменшу суму, сплатити яку мають протягом 30 діб.

Ека Згуладзе, перший заступник міністра внутрішніх справ України:

- При неулпате штрафа в течении 30 дней налагается пеня в двойном размере штрафа, при неуплате штрафа и пени в течении 60 дней дело передается исполнительной службе.

На спеціальному сайті можна буде переглянути відео порушення. Ще одна новація - штраф виписуватимуть власникові машини, і байдуже - хто був при кермі. Така ідея Міністерства розділила думки водіїв.

Віктор Петрович, водій:

- То она хочет, чтобы только хозяин машины платил, а сейчас отдают машины в аренду, через одного, и хозяин будет платить? Это неправильно.

Євген Володимирович, водій:

- А на кого надо выписывать штраф? Если ты дал человеку руль, значит, ты за этого человека отвечаешь, а кто сидит за рулем - не имеет значения. Если он украл машину, это другой разговор.

Віталій, водій:

- Ну человек дал кому-то машину, его будут штрафовать. А за рулем-то был не он. Штрафовать нужно того, кто сидит за рулем, управляет и нарушает. Нарушителя, а не владельца.

Обіцяють в МВС і повернути на дороги відеоспостереження. Спочатку планують встановити дві тисячі камер.

Євген Володимирович, водій:

- Так дальше, как было до этого, поборы эти ГАИшников надоели все. Пускай ставят камеры на дорогах.

Експерти ж кажуть - повернення відео-фіксації має суттєво зменшити кількість порушень. Раніше ж камери не прижилися, і ось чому:

Михайло Берлин, керівник Асоціації безпеки дорожнього руху:

- На отрезке между фикасацией и штрафом стоял человек, кому давали в руки хорошую технику, для того, чтобы он просто увеличивал сборы на дорогах, в виде тех взяток, о которых все говорят, а вот если он будет убран из этого пространства - зафиксировали, оштрафовали, не будет человека, все будет происходить в автоматическом режиме, тогда система четко работает. Если массово начнет внедряться фотофиксация, то уровень смертности от травматизма, по идее, должен снизиться на 25-30%.

Утім, усе нове від Міністерства - це поки лише урядовий законопроект. Коли його ухвалять і почнуть втілювати в життя - невідомо.