Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

25 березня 2015, 00:54 Суспільство
Брудна гра навколо очисної станції в Бортничах
Брудна гра навколо очисної станції в Бортничах

Гроші дають, брати не хочуть. На ремонт Бортницької станції аерації, що в Києві, Японія готова дати понад мільярд доларів кредиту. Втім, Кабмін ніяк не може ухвалити проекту кошторисної документації. А без нього інвестиції не буде. На останньому засіданні проект на доопрацювання попросив міністр екології, якого звинувачують у затягуванні процесу.

Січень 2012 - велика аварія на Бортницьких очисних. Цю чималу залізобетонну трубу прорвало. Рідина витекла, розмила ґрунт, утворилася десятиметрова яма.

Володимир Бражник, керівник Бортницької станції аерації:

- Люди сразу же отключили насосные агрегаты и переключились на другие каналы поставки сточных вод, на другие блоки, так что никаких фонтанов, особых звуков, ничего для жителей района не было.

А це вже січень 2015. У Бортничах водою масово потруїлися люди.

Оксана, постраждала:

- Столько таблеток потратили, столько на лекарства - и ничего не помогает. До сих пор половина вон вообще не выходит, ну извините, туалет наш друг.

Бортницька станція аерації працює на межі можливого вже давно. Подекуди зношеність обладнання стовідсоткова.

Володимир Борейко, еколог:

- Техника, которая скачивает нечистоты на бортницкие сооружения, она уже суперстарая, она в любой момент может сломаться, и тогда нечистоты из унитазов пойдут вверх, их никто не будет отсасывать, первая проблема - нужно менять технику, насосную станцию.

Гроші на її модернізацію погодилися дати японці - більше як мільярд доларів. Але попри бажання екологів, затвердження проектно-кошторисної документації відтягують.

Дмитро Андрієвський, заступник голови парламентського комітету з питань будівництва, містобудування і ЖКГ:

- Рішення не було прийнято ініціатором. Неприйняття цього рішення виступив міністр екології пан Шевченко. Незрозуміло з яких міркувань, або це амбіції, або безвідповідальнітсь, але сьогодні Україна фактично на крок від того, шоб втратити цю надзвичайно важливу інвестицію... Спочатку йому не подобається те, яким чином буде реалізовуватись проект, в нього є запитання до Київського водоканалу, потім в нього якесь там звернення від служби безпкеки України, яке жодним чином не стосується цього проекту.

Тим часом сам міністр усі звинувачення відкидає. Ігор Шевченко наполягає - претензії до документів кошторису небезпідставні.

Ігор Шевченко, міністр екології та природних ресурсів України:

- Пропонувалось затвердити кошторис, який збільшує видатки більше ніж на 8 мільярдів гривень. Чому я сказав, що не буду голосувати вчора за цей проект - тому що документи, які нам надали, вони нам надали нові цифри, а старих не надали.

Запитань до документа в міністра чимало. Найперше, чому вартість модернізації станції зросла у два з половиною рази і хто оцінював проект. 

Ігор Шевченко, міністр екології та природних ресурсів України:

- Я не бачу, за що голосувати, це просто цифри, які не можна порівняти, чому саме такі цифри, мені кажуть, що там проектна документація порахувала, а в мене є інфа СБУ. По цій проектній компанії ведеться кримінальна справа. Треба робити, я підтримую цей проект, але при цьому я не дам вкрасти.

Не вбачають клопоту в Міністерстві і в термінах подання документів. Переконують: із японцями можна передомовитися. Щоправда, спробують таки ухвалити проект 25-го березня. Екологи ж натякають, що процес підписання гальмує з інших причин. 

- Существует несколько групп интересов не в плане экологии, в а в плане получения бабла. Есть какие-то группы интересов, какие давят на Минэкологии, чтоб сменить инвестора, чтоб сменить денежный поток.