Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

30 січня 2015, 00:03 Суспільство
Четверта хвиля мобілізації - як вона проходить
Четверта хвиля мобілізації - як вона проходить

В Україні триває четверта хвиля мобілізації. Першу групу чоловіків уже відправляють у навчальні центри. Як це відбувається і з яким настроєм майбутні вояки залишають родини?

Деснянський військкомат Києва. Звідси на навчання відправляють 63 мобілізованих. Більшості з них - за 30 років. 

Юрій Максимів, військовий комісар Деснянського району Києва:

- Це спеціалісти механізованих військ, танкових військ, артилерії, військ протиповітряної оборони, інженерних військ, зв'язківці, тобто всі необхідні спеціальності сухопутних військ.

Киянин Вадим залишає вдома дружину та дитину. У мирному житті він водій.

Вадим, мобілізований:

- Я в прикордонних військах служив стрілком, призвали стрілком, буду снайпером - поставят, значит буду снайпером, без разниці. 

- Відмовляла, він не захотів, не захотів, каже: я должен захищать свою землю, всьо. Тепер будем надіяться на все добре.

Марина в зоні АТО втратила брата - військового лікаря. Тепер разом зі свекрухою та п'ятимісячною донечкою проводжає чоловіка.

Марина, дружина мобілізованого:

- Ему давно не страшно, потому что в нашей семье случались потери, в июле у меня погиб брат, а в сентябре у меня погиб кум, поэтому нам уже не страшно, нам просто больно.

- Йому 32 буде, звуть його Руслан, призивали, служив, сапер він сам.

Скільки киян ухиляється від призову, у військкоматах підрахують лише після закінчення мобілізації. Утім, кажуть - таких чимало.

Володимир Кидань, військовий комісар м.Києва:

- Не хоче брати повістку, не відкриває двері, коли приходять представники ЖЕКу і таке інше. А що далі? Дальше список на міліцію. Дальше міліція згідно закону має питання і дозвіл примусового приводу.

Тим, хто нині йде служити, обіцяють повне матеріальне забезпечення.

Олександр Голоднюк, т.в.о. керівника управління Збройних Сил України:

- Вони забезпечуються усім необхідним: мається на увазі, всім, те що стосується матеріальної групи засобів, з ними будуть проведені відповідні заняття на протязі 30-40 діб. Техніка є, паливо є, боєприпаси є. Що стосується бронежилетів: жоден військовослужбовець не відбуває в зону АТО без забезпечення його бронежилетом.

Одним з тяжких у питанні мобілізації є Закарпаття. Там на медкомісію не прийшов кожен другий, кому вручили повістку. Військові комісари кажуть - левова кількість закарпатців призовного віку нині за кордоном.

Іван Всильцюн, Закарпатський обласний військовий комісар:

- Деякі виїхали, навіть не маючи на те підстав, там троє і більше дітей. Але людина подалася і виїхала. Ми проводимо роботу, і кидати тінь, що ми не хочемо виконати завдання з мобілізування - це неправильно. Наші всі гірські села виїжджають цілими родинами, аби заробляти. Вони ж не можуть вдома сидіти. Деякі після перемовин повертаються й ідуть у військомат.

Завдяки четвертій хвилі мобілізації вже в березні додому обіцяють відпустити тих, кого забрали на схід майже рік тому.