Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

14 серпня 2014, 23:36 Суспільство
Якою буде подальша доля "Євроялинки"?
Якою буде подальша доля "Євроялинки"?

Останній атрибут зимових протестів - новорічну ялинку - прибирають з центру Києва. Комунальники кажуть - вже у п'ятницю конструкції не буде. А поки познімали з каркаса всі прикраси - плакати та прапори.

Ірина Винокурова, кореспондентка:

- Ялинку на столичному Майдані Незалежності рятувальники розбирають під пильним наглядом правоохоронців. Все відбувається спокійно, допоки не з'являється група активістів, які незадоволені тим, що плакати і прапори з ялинки можуть кудись зникнути.

Усі прикраси надзвичайники обережно знімають і складають на купу, потім - у вантажівку. Втім, обурені так звані самооборонівці вимагають, щоб усе одразу переписували.

- Зняли плакат - описали його, в акт записали - зложили.

- Вони займаються переписом, коли ми до них довеземо, до музею Гончара, там вони будуть проводити опис, правильно я розумію? - А чому ви зара не проводите, по дорозі знову пропаде, прокуратура вилучала докази - їх немає. - Сідайте в машину, якщо ви їм не вірите. - Безумовно, ми не тільки їм не вірим, ми і вам не вірим.

Втім на пропозицію їхати разом з музейниками активісти не пристають. Один чоловік взагалі вимагає, щоб йому віддали плакат з ялинки.

- Я власник цього плакату, я, он свідок, я його чіпляв, це моя власність, ви порушуєте закон.

Зрештою, поскандаливши, незадоволені пішли. Музейники ж кажуть - збережуть усе, а згодом речі стануть експонатами музею Майдану. Щоправда, коли його створять, поки не знають.

Ігор Пошивайло, заступник директора музею Івана Гончара:

- Є така домовленіть що сам каркас металевий заберуть до Музея великої вітчизняної війни, оскільки вони мають для цього умови і приміщення. Слогани, прапори, декорації з ялинки, агітаційні матеріали - це на тимчасове зберігання направляється до музею Гончара, на тимчасове зберігання.

Поки ж рятувальники розбирають конструкцію, люди, що гуляють Майданом, користаються з останньої нагоди сфотографуватися з нею. Кажуть - цієї ялинки, як і історії її встановлення - ніколи не забудуть.