Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

31 липня 2014, 21:18 Суспільство
Луганськ - під вогнем і без світла
Луганськ - під вогнем і без світла

Троє людей, серед яких 15-річний підліток, загинули за минулу добу в Луганську. За інформацією міської ради, внаслідок постійних обстрілів поранені семеро городян. Через бойові дії в більшості районів обласного центру немає води й світла. Бойовики продовжують вести вогонь по житлах мирних мешканців, внаслідок чого виникають численні пожежі. Місцевий люд намагається втекти з міста, хоча це й вкрай складно зробити.

Терористи з мінометів продовжують обстрілювати  житлові будинки, дитячі садки, школи та лікарні Луганська. В поліклініку № 8 влучив набій. Вибух убив трьох людей, зокрема 15-річного хлопчика. Усі загинули миттєво.

- Воронка от мины. Вот повреждения здания. Работали именно по мирным целям, по гражданским.

Системою залпового вогню Град бойовики обстріляли селище Переможне та луганський аеропорт.

Андрій Лисенко, речник інформаційного центру РНБО України:

- Під час обслідування цього району було виявлено та знищено засідку бойовиків, які прикривали свого снайпера. В результаті бою знищено чотирьох терористів. Вчора підрозділи військовослужбовців Національної Гвардії України зайняли три блокпости бойовиків у районі Дебальцево. Таким чином, сили АТО звузили кільце оточення навколо Первомайсько-Стаханівсько-Алчевського угруппування терористів. Протягом доби терористи обстріляли блокпости та позиції Збройних сил України в районах Маринівки, Моспиново, Дяково, Сабієвки та аеропорту Луганськ. 

Кілька залпів Граду влучили в історичну частину Луганська. Колись тут був ресторан. Нині - згарище. 

- Здесь отработал Град по мирному населению. Вот мы видим результат удара.

Зранку частина обласного центру була знеструмлена. А вже вдень найманці поцілили в магістраль, яка живить електрикою місто з Краснодону, тому без світла весь Луганськ. Аварійні служби через постійні обстріли полагодити мережу не можуть. Натомість запрацював "зелений коридор", створений для евакуації мирних городян. За два дні виїхали майже 180 мешканців.

Андрій Лисенко, речник інформаційного центру РНБО України:

- Гуманітарний кордон, створений за допомогою і місцевої влади, і активістів, і нашої Державної Служби України з надзвичайних ситуацій. Там іде комплексна робота, щоб людей витягнути, допомогти їм покинути ці міста, де зараз відбувається агресія з боку терористів. Проте цей коридор не може працювати з 12-ї до 13-ї. Цей коридор працює, як тільки є можливість звідти поїхати. Тобто люди, які полишають ці міста, можуть сподіватися, що тут, на цьому боці, їх зустрінуть і забезпечать усім необхідним. Їм головне звідти вибратися. Надається і транспорт, але ми знаємо, що терористи йього обстрілюють. Тому наша головна задача - забезпечити транспорт і зробити так, щоб терористи не обстрілювали хоча б мирних мешканців.

Натомість росіяни продовжують стягати до рубежів зброю й техніку. В мережі з'явилося відео її пересування в напрямку Старого Осколу. Це на кордоні з Україною.