Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

16 червня 2014, 22:50 Суспільство
Як відрізнити мітинґ від вистави
Як відрізнити мітинґ від вистави

Не кожен пікет - добра справа. Є й інші - проплачені кимось дійства, де люди не висловлюють свою громадянську позицію, а просто стоять за гроші.

Вони пікетують: Адміністрацію президента, Національний Банк, Міністерство внутрішніх справ, суди. Загалом, будь-яке відомство. Чи не щодня натовпи людей приходять під стіни різних установ. Чого саме хочуть домогтися - часто пояснити не можуть. Ось і до столичної прокуратуру приступили, щоб висловити протест... силовикам.

- Для того, щоб силовики вийшли на контакт з нами, ми їм все висловимо. 

- А до чого силовики до прокуратури?

- Слухайте, ви такі питання цікаві мені задаєте, ви сама цікава, як дівчина, відволікаєте мене, і питаннями відволікаєте.

Приходять мітинґувальники під прапорами різних організацій. Учасники кажуть, що вони з Майдану і що так, тобто пікетами, контролюють владу. Проте, деякі сотники знизують плечима: половини протестувальників, які позиціонують себе затятими активістами, лідери вперше бачать. Та й цих методів тиску на посадовців справжні майданівці вже не підтримують. Мовляв - виступати потрібно, але без приводу.

Сергій, активіст:

- Я взагалі противник такого вирішення, я взагалі казав би, якщо щось не подобається, то щоб приходили сотники, я не знаю, командири, якщо питання, витягли б за вуха і вирішили, але не так, ну я ж кажу, зараз російський канал познімає це всьо, покаже. Скаже: вже самі з собою не можуть владу поділити, це неправильно.

Днями мітинґувальники пікетували прокуратуру Києва. Там претензії активістів вислухали, а організаторів виступу очільник столичної установи запросив на розмову. Проте, в установі зазначають, що такі акції протесту марнують чимало часу. Тим паче, вимагали учасники від прокурора Києва тотального звільнення працівників, і його також.

Микола Герасим'юк, прокурор м. Києва:

- Я вважаю, що завжди краще вийти вислухати людей, якби були конкретні претензії, то ми б відреагували, однак конкретики не було, просто взагалі звільнити, я вважаю, що це не правильно, кожну людину можна оговорити.

Київський прокурор намагався довести мітинґувальникам не словом, а ділом, що не просто сидить у кріслі, й дійсно намагається бути корисним городянам. Адже за кілька місяців своєї на посаді встиг зробити чимало. І ще зробить.

Микола Герасим'юк, прокурор м. Києва:

- Ми зараз проводимо дуже багато перевірок, в принципі мером було поставлено на голосування і було окреслено таке коло питань, що будемо перевіряти рішення київської міської ради, які були до цього. Ми перевіряємо і Гостинний двір  - цю справу, перевіряємо Київарт, перевіряємо Андріївський спуск, там дуже багато є питань по памятникам архітектури, по виділеній землі, також є багато питань по будівництву.

Тим часом експерти зазначають: такі мітинґи найчастіше - не боротьба за праве діло, а просто проплачена акція. Адже, приміром, прокурор Києва міг багато кому перейти дорогу. Бо ж установа почала боротьбу з незаконними забудовами в центрі столиці й тим багато кому нашкодила. А такими акціями прибрати з посади людину, яка  заважає  - дуже легко. Надто - нині.

Андрій Демартино, експерт з медіатехнологій:

- Серед тих акцій, які ми з вами спостерігаємо, є велика кількість, які проводять люди з активною громадською позицією. Але безумовно є акції, які є абсолютно направлені на іміджеву репутацію, які мають або підсилити іміджеву репутацію, або її знищити. Такі акції, вони абсолютно зрозуміло мають вирішувати дуже конкретні питання: або призначення на посаду, або звільнення з посади, або вирішення якогось питання, або отримання якогось підпису.

Як боротися з такими проплаченими акціями - рецепту немає. Кажуть, просто відомствам треба бути публічними й відкритими. А людям більше читати і спостерігати.

Андрій Демартино, експерт з медіатехнологій:

- Як казав один класик - читайте матеріали, читайте, потрібно вивчати біографію людини, проти якого вона спрямована. Якщо ми бачимо, що проти людини, яка не була помічена у корупційних схемах, робляться заходи посиленого тиску, ну можна підозрювати, що це має всі ознаки проплачуваності акцій.