Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

21 травня 2014, 18:55 Суспільство
Як позбутися тотального зомбування
Як позбутися тотального зомбування

Росія задіює потужну машину пропаганди так само, як свого часу нацисти. Західні журналісти називають Путіна Путлером та порівнюють Гітлера з хазяїном Кремля.

Гітлер прийшов до влади після великої депресії 29-33-го років. У часи шаленого безробіття німці почувалися приниженими, тому легко піддалися пропаганді. Вони очікували, що хтось допоможе їм, пояснює експерт Лідія Смола. Тактика ватажка була така: агітація приведе до влади, дасть змогу її утримати, а потім - завоювати світ. І він запропонував суспільству відродити під його керівництвом третій рейх. А ще - створив образ ворогів, які заважали жити німцям: це були євреї та комуністи.

Лідія Cмола, есперт з пропаганди:

- Міфи, образ ворога і використання безперечно цієї ситуації приниженного суспільства. Ну і зрозуміло, що створення структур, які були: міністерства пропаганди, яке очолив Геббельс, підрозділів, які існували. Перший виступ Геббельса на з'їзді звучав так: інформація - це не є засіб передання певних повідомлень, інформація - це найсильніша зброя, яка може бути.

Нацистів нині успішно наслідує Росія. Путін для неї месія, який всіх рятує, а ще збирач її земель. Образ ворога також створено. Який він - глядачам пояснили давно. Нині ж образ українського націоналіста ЗМІ шліфують так, що навіть Гебельс позаздрив би.

Олександр Палій, політолог:

- Настільки відкрито брехати, як це робиться зараз на російських ЗМІ, тоді навіть Геббельс не додумався. Тоді у Геббельса були такі методи брехні: коли він говорив, він брехав про те, що люди взагалі не знають. В нинішніх умовах російське телебачення бреше абсолютно, і при тому є масса заперечень. Прямо у відкритому доступі. Тобто кожна людина може зайти на ю-тьюб, включити, подивитися і повністю заперечити російську брехню.

Так зробила допитлива російська студентка в дискусії з майстром політичної брехні Жириновським.

Володимир Жириновський, російський політик:

- И новая германская власть взяла очень много специално из немецкого рейха. Очень много взяла. Вы просто так наотмашь говорите: всех убрали. Где всех? До сих пор еще некоторые живы. Получают хорошую пенсию. Кого-то повесил в 46-м году трибунал, а все тысячи и тысячи офицеров германской армии, спецслужб, Гестапо, все живы остались. И продолжали работать на Америку, на новую Германию.

- Но они провели ритуал осуждения тоталитарного прошлого, а у нас этого ничего не было. Это и терроризм породило, и то, что к власти пришел бывший полковник КГБ Путин.

Та як зрештою Німеччині вдалося вийти з нацистського зомбування, адже нині в Європі наслідувати Гітлера - аморально, зокрема, назвати дитину Адольфом.

Експерти кажуть: знадобилося чимало часу, аби образ Гітлера почав викликати в німців огиду.

Андреас Умланд, німецький політолог:

- Политическая система изменилась, и просто появилась плюралистическая система. Что медийное пространство стало открытым. Гражданское общество могло развиваться. Ну и конечно была программа денацификации. Программа была особенно против нацизма.

Лідія Cмола, есперт з пропаганди:

- Перший крок - це було покара, але найголовніше, що було здійснено - це люстрація. Очищення з латині. Тобто було питання про те, що суспільство повинно бути очищене. І люди, які повинні були бути тим чи іншим чином причетні, не приховувалися. В Німеччині до останньої людини, яка співпрацювала, до неї прийшли відповідні органи і люди, які спрівпрацювали з нацистською адміністрацією, не мали права обіймати посади.

Нині на зміну влади та політичного ладу в тоталітарній Росії сподіватися не доводиться, про де-путинізацію можна лише мріяти. Тож українські експерти радять вітчизняному істеблішменту особисто працювати з населенням, яке піддається щодня масованій атаці ворожих ЗМІ.

Лідія Cмола, есперт з пропаганди:

- З людьми потрібно спілкуватися. Люди живуть у певному своєму закритому світі, вони користуються одними джерелами інформації, вони інші джерела інформації не хочуть сприймати, тобто російські канали правдиві, російські канали брешуть. Але живе спілкування - треба давати можливість цим людям висловитись. Запропонувати їм іншу картину.

А ще - не  контрпропаганду розвивати, а надавати перевірену, правдиву інформацію про те, що відбувається.

Андреас Умланд, німецький політолог:

- Нужно просто показать факты, цифры, цитаты, данные, которые бы составили альтернативную критику. Я думаю, просто правдивость и то, что можно положиться на это, на эти источники информации, они в конечном счете окажутся более сильными, чем вот эта жуткая пропаганда, которая идет со всякими утками и выдуманными историями.

Експерти кажуть: що гірше людина живе, то більше вірить агресивній пропаганді. Коли ж економіка і добробут зростатимуть - путлерівське зомбування втратить ґрунт. Як це сталося в Німеччині.