Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

24 квітня 2014, 21:07 Суспільство
Військові дії у Слов'янську
Військові дії у Слов'янську

Масштабну антитерористичну операцію розпочали у Слов'янську. До активних дій українські вояки вдалися на в'їзді в місто приблизно опівдні. Швидко зруйнували три блок-пости. Повідомляють про сімох загиблих екстремістів. Тим часом мирних мешканців попросили не виходити на вулиці. У місті зачинили дитячі садочки та школи.

Активна фаза антитерористичної операції у Слов'янську розпочалася з того, що вояки БТРами зруйнували три блок-пости сепаратистів у північно-східній частині міста. Під час протистояння знищили сімох бойовиків, дістав легкого поранення й один військовий. Зараз на в'їздах - українські загони.

- А где ваши активисты?

- Убежали, потому что страшно было. Ехала техника по полю, по всем дорогам, люди подпалили и убежали отсюда.

У небі літають гелікоптери. Мобільний зв'язок працює з перебоями. Мирних містян закликають зберігати спокій, не виходити надвір і не виконувати наказів представників самопроголошеної влади. Цю інформацію армійці поширили ще перед початком активних дій через розкидані листівки. За повідомленням антитерористичного центру, так званий народний мер Слов'янська вже пригрозив розстрілювати на місці кожного, в кого знайдуть таке застереження. Складністю операції в СБУ називають саме побоювання завдати шкоди мирному населенню.

Марина Остапенко, речниця СБУ:

- В Слов'янську ситуація зараз не контрольована і те, що там відбувається, воно на совісті людей, які зі зброєю тероризують місцеве населення. І ці постріли, і ці вибухи - це все йде від цих диверсантів, сепаратистів, від людей зі зброєю, цих незаконих бандформувань. І впливу на них немає. Ми можемо. звичайно, дістати рушницю та палити, стріляти, бомбити, але потаждають люди. Кого вони прикривають? Перед ким вони стають разом зі своїми дітьми живим щитом? Перед цими нелюдами зі зброєю.

У місті позачиняли дитячі садочки та школи. Люди знають про початок антитерористичної операції, втім покидати вулиці не квапляться. В центр міста військові поки не рушили. Втім, виконувач обов'язків президента України Олександр Турчинов заявив: вояки не відступатимуть. Навіть попри погрози з боку Росії, яка одразу після початку у Слов'янську активних дій забрязкала зброєю біля кордонів. Федерація розпочала чергові навчання.

Олександр Турчинов, в.о. президента України:

- Після успішних кроків українських силових структур по боротьбі із тероризмом Російська Федерація перейшла від публічних погроз на нашу адресу до демонстративної концентрації Збройних Сил безпосередньо на Східному кордоні нашої держави. Йде розгортання та збільшення чисельності тих підрозділів, які вже довгий час створюють загрозу для безпеки нашої країни. Ми вимагаємо від Російської Федерації припинити втручання у внутрішні справи України, припинити постійні погрози і шантаж та відвести свої війська від Східного кордону нашої країни.

Втім, за дві години після штурму українськими військовими блок-постів, сепаратисти повернулися на одну зі зруйнованих барикад і взялися її поновлювати.