Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

23 квітня 2014, 21:09 Суспільство
На Сумщині укріплюють державний кордон
На Сумщині укріплюють державний кордон

Відгороджується від Росії чотириметровим ровом Сумщина. Там робота з облаштування рубежів кипить. Така канава здатна зупинити і позашляховики контрабандистів, і БТРи ворогів. Прикордонники ж посилено пильнують: без поважних причин до України не пропускають жодної підозрілої особи.

У селі Грабовському десятиліттями вважали кордон умовною перепоною. На роботу - до Росії, у крамницю - до України, навіть в гості до родичів - усе через місцевий пункт перепуску. Виторги в сільмазі скоротилися удвічі, бо поменшало покупців з Федерації.

Зінаїда Вікторівна, мешканка с. Грабовського:

- Раньше дуже часто і дуже багато їх було, у нас повен магазин був, у нас можна тута 2,5 бутилки купить, а там тільки бутилку по їхнім цінам. Фрукти купляють, колбасу купляють, і молочне, у нас все добріше, у нас все вкусней, ну вони так кажуть.

Що між сусідніми державами може дійти до війни - у селі не вірять. Втім, роботи на рубежах розгорнули масштабні - відгородилися від Росії канавою завширшки 4 метри та завглибшки - два.  

Юлія Зайцева, кореспондентка:

- Близько 3 км на день долає ця техніка. За кілька днів протитанковий рів обмежує більшу частину кордону по Сумській області.

Канаву копають на територіях, де потрібно зупиняти позашляховики контрабандистів, а за потреби - бронетехніку агресора.

Павло Лисак, керівник Сумського прикордонного загону:

- Дані ділянки ми визначаємо, виходячі з наших наявних оперативних даних. Ділянка державного кордону в межах Сумької області більше 560 кілометрів, у відповідності до тих планів, які в нас є на даний момент, ми будемо облаштовувати її в інжеренному відношенні таким рвом.

Місцеві мешканці підтримують укріплення кордонів. 

- Обороняться надо, шоб ми були подготовлені. Все може буть, не просто так, пустить, здать усе, без ніяких.

До того ж на перепускних пунктах тепер прискіпливо опитують всіх, хто прямує до України. Без грошей та поважної причини - не пускають. Щодня таких до тридцяти.

Павло Лисак, керівник Сумського прикордонного загону:

- Звісно, ми звертаємо увагу, в першу чергу, на чоловіків певної категорії віку, ми звертаємо увагу також на жінок, які можуть бути потенційно небезпечні на території України.