Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

21 березня 2014, 22:05 Суспільство
Священники Волині прийшли до війсккоматів
Священники Волині прийшли до війсккоматів

Загальна готовність. Боєздатні чоловіки Волині активно відгукуються на запрошення військкоматів звірити персональні дані. Не нехтують викликами і священики. Вони разом з усіма готові стати в обороні рідної землі.

Колись Олег Дядюсь, а тепер ієромонах Макарій уже 7 років, як мешкає в окремій келії. Своє нове життя присвятив Богові. Повістці у військкомат здивувався, бо свого часу відслужив в армії. Питання, йти чи не йти - перед ним не стояло. Каже, навіть його шістдесятилітній батько готовий боронити Україну.

Ієромонах Макарій:

- Найперше, у принципі як військовозобов'язаний я все-таки давав клятву Україні і мусив прийти. Але те, що сьогодні я вже є священиком і зброю в руках тримати не можу, хочу так само, наприклад, є капеланські служби, підтримати хлопців. За країну, за землю треба так само стояти.

У вестибюлі військкомату черга з сотні людей. Для відвідувачів людина в рясі і з хрестом - певна несподіванка. Отця Макарія помічає керівництво комісаріату і сприяє швидшому звіренню даних.

Володимир Бондарук, заступник Волинського обласного військового комісара:

- Зараз іде контрольне оповіщення для того, щоб знати, хто є на місці, який його стан здоров'я, чи придатний він до армії, може служити, не може служити.

Якщо отцеві Макарію прийшло запрошення у військкомат, протоієрей Олександр вирішив піти туди сам. Якщо все ж почнеться війна, бачить себе капеланом в армії.

Протоієрей Олександр, віце-канцлер Волинської єпархії УПЦ КП:

- Багато молодих хлопців, які зараз служать у війську, вони є строкової служби, які далеко від дому, які далеко від батьків і які потребують інколи і батьківської опіки. Тому священик може виконувати і цей обов'язок.

Тим часом священнослужителі несуть свою головну місію: вимолюють у Бога мир і спокій для України.

Ієромонах Макарій:

- Церква молиться постійно, щоб Господь уберіг нас від цієї війни, тому що ми є братські народи. А по-друге, якщо дійсно, не дай Боже, щось станеться, то хай знають, що ми готові захищати, кожен на своєму місці, свою землю.