Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

19 березня 2014, 23:45 Суспільство
Хто й куди має нести незареєстровану зброю
Хто й куди має нести незареєстровану зброю

Українці озброєні до зубів! За останні кілька місяців люди накопичили скільки пістолетів та автоматів, що правоохоронці вдарили на сполох. Тепер вимагають, щоб українці принесли небезпечне спорядження у відділки самі. Утім, громадські активісти Правого сектору вже заявили - жодного патрона чи пістолета від них у міліції не побачать. Бо саме чоловіків при погонах вважають найбільшими своїми ворогами.

Христина Шкудор, журналістка:

- Тотальне роззброєння! Нові українські урядники вимагають від людей добровільно скласти автомати, пістолети та гвинтівки. Головний міліціянт поставив ультиматум тим, хто не здасть зброю до 21 березня: оголосять поза законом.

Пан Василь каже: всі майданівці давно віддали свою зброю. Принесли просто під парламент і поскладали на ґанку.

Василь Солтис, сотник Майдану:

- Ми здали, пішли під ВР, на тих цеглах, де писало, бомби, поломані рушниці, палки, щити ми їм здали. Вони попросили - ми здали. Ми з чим воювали? Беркут, снайпери з реальною зброєю, а ви - здайте зброю. Ви ту зброю нам давали? Що ви просите, ну це якийсь цирк - маразм.

Оборонець Майдану Михайло зазначає: їхні лави відчутно порідшали. Півтисячі бойовиків поповнили шеренги гвардійців, тож їм там видадуть легальну зброю.

Михайло Бондар, представник самооборони Майдану:

- Самооборона пішла в Національну гвардію, тому я розумію, що зброю, яку будуть видавати їм, ніхто здавати не буде. Так що Самооборона перейшла в НГ. Другим заходом поїдуть солдати, які залишилися тут, вони ніякої зброї не мають. Так що здавати немає що.

Натомість у головного міліціянта Авакова інші цифри. Каже: у простих людей тисячі автоматів і пістолетів. Особливо в західних реґіонах. Там під час штурмів відділків міліції заразом і зброю виносили.

Арсеній Аваков, керівник МВС України:

- З метою встановлення реальної кількості втраченої зброї, боєприпасів та спецзасобів у МВС проводиться інвентаризація. Ми будемо мати результат цієї інвентаризації до 26 березня. Станом на 18 березня сдано 858 одиниць вогнепальної зброї, в тому числі 142 її армійські зразки, понад 7,3 тисяч боєприпасів, 613 одиниць спецзасобів.

Представники ж Правого сектору, однієї з найозброєніших організацій, не приховують, зброю мають. І нести її до правоохоронців навіть не думають.

Андрій Білецький, керівник Правого сектору на Сході:

- Правий сектор на Сході, повірте, має зброю легальну, зброю самозахисту, яку в жодному разі здавати не буде, тому що в наших опонентів, у п'яної руської войни, значно більше. По-друге, є багато зброї на руках у людей. Наша зброя сама по собі не стріляє. Найбільше озброєне неконтрольоване угрупування в Україні - це є МВС України. Це є реальна справжня банда. 

Утім, час у власників незареєстрованої зброї є лише до четверга. На тих, хто не принесе пістолетів добровільно, оголосять полювання.