Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

13 березня 2014, 21:10 Суспільство
В Україні створили національну гвардію
В Україні створили національну гвардію

Елітні війська! В Україні створили національну гвардію. Парламентарі вирішили: країну повинні обороняти професіонали. Позаяк армійців замало, лави захисників поповнять вояками внутрішніх військ і добровольцями. Саме на цій базі формуватимуть ґвардію. Відповідний закон уже ухвалили у Верховній Раді.

Молодий, дужий і вправний зі зброєю - такий повинен бути український гвардієць! Нині парламентарі без тривалих обговорень ліквідували внутрішні війська й натомість створили національні. Кажуть, зволікати не можна, Батьківщина - в небезпеці. Першочергові завдання гвардійців - боронити територіальну цілісність та суверенітет держави. А також викорінювати тероризм. Це у воєнний час. У мирний - пильнуватимуть ладу.

Олександр Турчинов, спікер Верховної Ради України:

- Унікальність НГУ буде полягати у тому, що вона виконуватиме службово-бойові завдання в інтересах громадян, суспільтва та держави в умовах мирного часу, за надзвичайних ситуацій, а також братиме участь у захисті сувернітету та територіальної цілісності, безпеки прикордонного простору.

Новостворена гвардія - це принципово інша структура, ніж  внутрішні війська - пояснюють автори закону. Вона головно захищатиме країну від чужоземних зазіхань. Гроші також не проблема. Депутати обіцяють переглянути бюджет.

Юрій  Сиротюк, народний депутат України:

- Гроші, звичайно, буде давати народ. Я готую великий інтернет-проект, де кожен охочий зможе грошима, речами допомогти як всім ЗСУ, так і будь-якому солдатові.

У гвардійці планують записати 30 тисяч новобранців. Головна вимога, щоб вони мали військовий досвід, вміли поводитися зі зброєю й були непенсійного віку.  

Юрій  Сиротюк, народний депутат України:

- Я думаю, всі депутати готові взяти зброю. Але ви знаєте, що під час будь-якої війни парламент виконує дуже важливі функції. Якщо вже парламентарі і президент підуть на війну, це значить, що цієї держави уже нема. Очевидно, що ми як солдати тут маємо виконувати свої функції.

Втім, не всі парламентарі готові сидіти в депутатських кріслах. Деякі готові брати автомати й воювати з агресором.

Олег Ляшко, народний депутат України:

- Я вже подав заяву, в мене була розмова з міністром оборони, я прошу мене у перші ряди на фронт. Я готовий, а що ж, політики своїх дітей по закордонах ховають, а самі тут героями виступають. Разом з людьми на фронт.

Нестор Шуфрич, народний депутат України:

- Я є офіцером, і якщо отримаю повідомлення з воєнкомату, то безумовно прийду і буду виконувати свій обов'язок.

Гвардійці підпорядковуватимуться Міністерству внутрішніх справ. Командувача депутати обіцяють призначити уже за кілька днів.

Христина Шкудор, кореспондентка:

- Закон про національну гвардію набуває чинності одразу після підписання. Тож уже сьогодні усі охочі можуть піти і записатися до лав новоствореної оборонної структури.  

Окрім того, депутати звернулися до ООН. Попросили захисту. Позаяк російські війська цілковито оточили українські кордони.

Андрій Парубій, секретар РНБО:

- Зупинити ті агресивні, маніакальні план, який є у голові у Путіна, у голові кремлівської верхівки. Ми сподіваємося, що світ нам допоможе і, звісно, ми самі готуємося, щоб відбити будь-які напади.

Обговорюють у кулуарах і можливість проведення антитерористичної операції у Криму.

Анатолій Гриценко, народний депутат України:

- Я пропоную припинити скиглити і розказувати, що в нас слабка армія і слабкі силові структури. Оскільки Росія говорить, що її військ немає. 12 годин - вимога скласти зброю, ні - то знешкодити. Для цього у нас сил достатньо. Ми не можемо допустити проведення референдуму.