Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

27 лютого 2014, 20:11 Суспільство
Яких змін потребує ДАІ
Яких змін потребує ДАІ

Тотальних змін у Державтоінспекції поки не буде, але ротації вже почалися. Про це заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Натомість громадські організації і прості водії просять люструвати Департамент. Мовляв, немає до них довіри.

Сандро Чохонелідзе, мешканець м. Києва:

- Это штамп гаишника - это грузинский гаишник, такой безалаберный, стоящий на дороге, остановил - дай денег, надо! На этом все заканчивалось.

Такими, каже Сандро - мешканець України й грузин за національністю - ще донедавна були ДАІвці на його батьківщині. Утім, якось він навідався додому й очам не повірив.

Сандро Чохонелідзе, мешканець м. Києва:

- Приятно посмотреть - молодые ребята, женщины, они опрятные, форма красивая, вместо кобуры берет висит, посмотришь - защитник, вызывает уважение и может даже страх какой-то.

Довіра до правоохоронців зросла. Штрафів, каже, суттєво не збільшували, утім ними погрожували. Полісмени припинили брати хабарі.

- У людей появилась вера в то, что зря никто ничего не будет брать.

Реформа правоохоронної системи Грузії почалася 2003-го. Склад відомства змінили майже цілком, новим співробітникам суттєво підвищили зарплатню.

Тарас Березовець, політтехнолог:

- Вони скоротили чисельність, вони провели 2-місячні курси і за 2 місяці простих людей з вулиці набрали, і зробили з них нормальну патрульну службу.

Відтепер вони лише спостерігають за дорожнім рухом і борються з порушниками. За схожий сценарій реформування вітчизняної ДАІ виступають і представники Автомайдану. На їхню думку, ідеальний інспектор - спортивної статури:

Ярослав Гончар, представник Автомайдану:

- Якісні кадри, це не мають бути такі, що, вибачте - шайба на пів лобового скла.

Запевняє - самі автомайданівці готові стати до лав вартових ладу. Адже нині виконують чимало функцій Державтоінспекції.

Ярослав Гончар, представник Автомайдану:

- Наші активісти спиняють п'яного за кермом, ми не можемо викликати ДАІ - нікого немає, шо робити? Протколи писати ми ж не упоноважені, робили наступним чином - забирали ключі, лишили, його додому відправили.

Тому наголошують на негайній і масштабній люстрації. Бо більшість нинішнього складу себе скомпрометувала. За зміни у лавах ДАІ і більшість столичних водіїв.

- Дело в том, что останавливают в основном не за нарушение какое-либо, а просто так, типа понюхать, если уже остановили, то просто так не уедешь.

- Ликвидировать нельзя - будет хаос, а менять что-то надо по-любому.

Ось як поводилися патрульні під час останніх революційних подій: перекривали в'їзди у столицю, навіть не пояснювали, на якій підставі.

- Чому, ми пропускаємо - смуга рухається.

- Одна полоса, чому? У нас що - надзвичайний стан в країні?

- Фури перегородили дорогу, не ми.

Нині інспектори охочіше спілкуються з пресою. Хоч і найти їх у столиці нелегко. Про зміни у своїх лавах не чули.

- В смислі люструвати?

Не каже про реформу в Державтоінспекції і щойно обраний міністр внутрішніх справ.

Арсен Аваков, міністр внутрішніх справ України:

- Тотальные, глобальные, давайте пока мы эти термины отведет в сторону, перестановки в ГАИ начались, они будут продолжены, в логике адекватных управленческих решений, так, чтобы не потерять управление всей системой.

Закон про люстрацію ще не ухвалений. Громадськість нагадує - буде вартувати й вимагати змін у правоохоронній системі.