Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

12 жовтня 2013, 00:46 Суспільство
Українські шляховики готуються до снігу
Українські шляховики готуються до снігу

Наполохані торішнім сніговим колапсом, українські шляховики заздалегідь готуються до можливих проблем на дорогах. Основний акцент - попередження у ЗМІ. Якщо агітація не допоможе - у бій рушать евакуатори.

Багатокілометрові тисняви й паралізовані міста. Такої хуртовини в березні українці не бачили давно. Аби зігрітися, водії багатотонок спалювали колеса власних авт, а кермувальники в містах змушені були кидати транспорт просто посеред доріг. Щоб розчистити шляхи і врятувати бранців снігового полону, влада покликала на допомогу військових. Навчені гірким весняним досвідом, посадовці взялися рихтуватися до несподіванок прийдешньої зими заздалегідь. Переконують - до колапсу готові.

Сергій Рюмшин, керівник управління з надзвичайних ситуацій Київської міськдержадміністрації:

- Ми не будемо чекати, коли сніг розпочнеться, або сніг випаде. Ще сніг не пішов, ніякого снігу ще нема, і вже, допустимо, БТРи Міністерства оборони вже виїжджають там Заболотного, Житомирську трасу, ну ми уже знаємо, де проблеми були, щоб заторів не було.

Щоб запобігти тиснявам, вантажівки зупинятимуть за 50-60 кілометрів до населеного пункту. Будуть облаштовані пункти огрівання та медичні намети. Павло кермує вже не один десяток років. Переконаний - проблема існує, бо немає культури паркування.

Павло, мешканець м. Києва:

- В три ряда стоят машины, а что ты им скажешь? На Мерседесах. Так они считают, что так должно быть. Это просто бескультурие.

У містах влада намагатиметься роз'яснювати водіям, як правильно паркувати свої авта.

Сергій Рюмшин, керівник управління з надзвичайних ситуацій Київської міськдержадміністрації:

- В чотний день при випаді і зверненні влади до киян кожен, хто виїхав по необхідності, буде паркувати свій автомобіль на чотній стороні, а в нечотні дні - на нечотній стороні. Ми в чотний день прибираємо нечотну сторону і концентруємо рух. Тобто співпраця мешканців і дій безпосередньо влади буде.

Повернуться в міста й евакуатори. Та комунальники переконують: спецавтомобілі лише переставлятимуть покинутий транспорт з одного боку дороги на інший. І водіям не доведеться шукати машини на штрафмайданчиках.

Анатолій, мешканець м. Львова:

- Багато, багато машин запаркованих, і дуже, і я думаю, що їм дуже важко то зробити, прибрати. Хіба якісь евакуатори і забирати машини, а який інакше вихід?

Львівські комунальники розробили свою концепцію. Переконані - вона дієва.

Олег Береза, керівник Львівавтодору:

- Вже закуплене обладнання - болерди, які будуть пропускати лише громадський транспорт. Будуть спеціальні прокси-мітки, які будуть зчитувати і пропускати громадський і спецтранспорт безкоштовно, а на ніч могли заїхати люди, які тут проживають. 

А ось одеські шляховики зазначають: з культурою паркування в місцевих водіїв усе гаразд. Додаткових заходів вживати наміру не мають.

Олександр Козловський, перший заступник керівника департаменту Одеської міської ради:

- Одесситы относятся к этому довольно-таки серьезно. Скажем так, оставить свою машину на произвол судьбы на проезжей части фактически мало кто рискует. 

Луганські паркувальники на сніг очікують з побоюванням. Скаржаться: прибиральної техніки в місті замало, тож чистити узбіччя вкотре доведеться лопатами.