Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

30 липня 2013, 23:46 Суспільство
У столиці планують скасувати маршрутні таксі
У столиці планують скасувати маршрутні таксі

Маршрутні таксі можуть зникнути з київських вулиць. Принаймні вже з осені вони не курсуватимуть на 24-ох напрямках - про таке кажуть столичні чиновники. Замість приватного транспорту їздитиме комунальний.

Залишитися має тільки один. Столичні чиновники вирішили прибрати з автошляхів маршрутки, що дублюють рух комунального громадського транспорту. Із майже трьох сотень таких напрямків виявили 24. Мікроавтобуси там не курсуватимуть вже з кінця серпня - заявили в департаменті транспортної інфраструктури.

Отак про найближчу свою перспективу дізналися водії приватного транспорту. Їхній 599-й маршрут - у цьому чорному списку. Чоловіки засмучені.

Анатолій, водій маршрутки:

- Уже привыкли, по 5-6 лет работаем, коллектив один сложенный, мало кто увольняется, мало кто приходит.

Утім, у втілення ініціативи Київської держадміністрації не вірять. Мовляв, комунальні автопарки просто не витримають пасажиронавантаження.

Анатолій, водій маршрутки:

- Очень много пасажиров будет ругаться, вот у нас 20 машин, они ж не кинут 20 автобусов.

Долучаються до розмови й кермувальники із маршруту 178-го, що від станції метра Бориспільської. Володимир каже - щільні вулички, якими доводиться рухатися, не для габаритних автобусів.

Володимир, водій маршрутки:

- Вы департаменту скажите - пускай они по Урловской проедуться на автобусе, там не улица, а стоянка, там легковой еле проезжаешь, а они хотят автобусы пустить.

Обурюються й пасажири. Найбільше потерпають, що на роботу запізнюватимуться.

Ірина, мешканка м. Києва:

- Поставить больше больших автобусов, извините - это будут пробки - весь город будет стоять, мы вернемся к тому, что на работу будет добираться 3-4 часа.

Людмила Миколаївна, мешканка м. Києва:

- Они утренний час пик идут отсюда через 5-6 минут, 5-6 - я не понимаю, что их не устраивает.

Різниця у графіках комунального й приватного транспорту й справді лякає. Приміром, 178-ма маршрутка від 6-ї до 10-ї ранку курсує з інтервалом 4-8 хвилин, тоді як в цей самий час 108-й автобус їде з проміжками 19-31 хвилина. Чи ходитиме частіше громадський транспорт після скасування тут маршруток, Свідкові в КМДА пояснити відмовились. Експерти-перевізники вважають, що сама ініціатива - утопічна. Тим більше, що столиця й досі немає єдиної транспортної схеми.

Богдан Аганин, експерт з перевезень:

- Не все маршруты имеют дубли, где-то места подвоза, тот же самый Виноградарь - не покрыт сетью метро, некоторый государственный транспорт заканчивает работу в 19-20:00, соотвественно дальше людям добираться очень неудобно.

Водночас столиця вже має досвід заборони маршруток на користь комунального транспорту. В березні цьогоріч на Лісовому масиві скасували їхнє курсування на 3-х напрямах, натомість додали автобусів. Пасажири - в захваті.

Микола Миколайович, мешканець м. Києва:

- Если утром ехать - в 7, 7:30 каждые 2 минуты подходит 81-й автобус, и 33, это я на Волкова 18 живу, буквально на самом деле обслуживание улучшилось.

Утім, й маршрутні таксі не зникли. Місцеві мешканці кажуть - після скасування їх тут не було лише кілька днів. А потім знову - з'явилися.