Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

12 лютого 2013, 22:13 Суспільство
Українським водіям слід вивчати нові ПДР
Українським водіям слід вивчати нові ПДР

Нові знаки, розмітка, терміни та інші цікавинки від Державтоінспекції: чиновники відредагували правила дорожнього руху. Зокрема, відтепер за межами населених пунктів треба вмикати фари. Карати за невиконання цієї вимоги ДАІвці зможуть з 15-го квітня, коли вдосконалені правила стануть чинними.

Одинадцять нових дорожніх знаків. Ось вони, й поки тільки на папері. Тут і "Культова споруда", і "Пункт та кінець пункту зупинки трамвая". Й особливо актуальний для цієї зими - "Закінчення дороги з удосконаленим покриттям". Цих позначок ще немає на шляхах України. Їх представили у відредагованих правилах дорожнього руху, які набудуть чинності з 15-го квітня.

Сергій Будник, керівник Центру безпеки дорожнього руху при МВС України:

- Тобто визначено певний термін для того, щоб водії могли ознайомитись із змінами, а також були підготовані певні зміни в білети з прийому іспитів у кандидатів у водії або підвищення кваліфікації.

Документ надто не змінювали. Здебільшого - поточнювали.

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- Оце газон. Нове слово в правилах дорожнього руху. Виокремити його державні мужі вирішили вочевидь через надмірну любов водіїв паркуватися на цих самих газонах. І ось типова картина для столиці - машини стоять не просто на зеленій зоні, а впритул до дитячого майданчику. І все це просто біля будівлі Державтоінспекції.

Тепер що таке "газон" відомо, тож штрафу не уникнути. Утім, цієї тотожності міліціянти поки не підтверджують.

- Ми дали термін, а стоянка чи зупинка, ми тут не визначаємо.

Проте точно зобов'язали водіїв в іншому - вмикати ходові вогні або ближнє світло фар за межами населених пунктів із 1-го жовтня до 1-го травня. А ось обов'язкової сезонної заміни гуми не затвердили. Різноманітний клімат України завадив.

- Якщо брати Крим, то там середня річна температура +4, якщо брати Карпати, то там високогір'я, там потрібні інші вимоги до цього.

Тож залишили цю норму на сумлінні самих кермувальників. До речі, водії новації головно підтримують.

Богдан Аганин, експерт з перевезень: 

- У нових змінах ми бачимо суттєве покращення в рамках появи нових знаків, або в інформативності цих знаків та в відсутності двотрактовності, а наприклад, паркування на газонах або сподівання, що хтось буде дотримуватися розмітки, якої і так немає, то це ще  знову буде те саме, що було раніше.

ДАІвці ж дають час вивчити нові правила. Бо згодом за їхнє незнання каратимуть.

Сергій Будник, керівник Центру безпеки дорожнього руху при МВС України:

- Першим часом ми будемо орієнтувати наші підрозділи, щоб профіклуктувати ці порушення, а потім вживатимемо заходів, звичайно, це передбачено законодавством.