Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

19 грудня 2012, 22:58 Суспільство
В чому причина протистояння громадян із ДАІ?
В чому причина протистояння громадян із ДАІ?

Сваркою, істерикою й погрозами вітчизняні водії не обмежують себе у спілкуванні з ДАІвцями. Щочетвертий українець міліціянтам не йме віри. Це один із найнижчих показників серед розвинутих країн.

Фундаментальне відкриття. В Інституті Берклі підтвердили - водії дорогущих автівок частіше за інших порушують правила дорожнього руху.

У США розумник на Ферарі вирішив проігнорувати вимоги поліціянта. Наїхав йому на ногу. Втім, швидко зрозумів - помилився: коли його скрутили, вже не пручався. Це йому ще пощастило - міг і кулю отримати. У США, як і в багатьох країнах Європи, сперечатися з правоохоронцями - небезпечно. Більшості тамтешніх мешканців це навіть на думку не спаде.

Владислав, водій:

- Они знают, что если они откроют дверь и выйдут навстречу или что-то сделают не так, как должно быть, не так, как заложено в голове у правоохранителя, он может воспринимать как угрозу своей личной жизни.

Владислав тривалий час жив у Західній Європі. Знає, що коли зупиняє патруль, треба тримати обидві руки на кермі й не сіпатись. А ще знає - дарма не зупинять.

Владислав, водій:

- Некому останавливать, очень просто, ты едешь, можешь сотню километров приехать, ну там в принципе система абсолютно другая, там нет ГАИшников, которые просто стоят и замеряют скорость, как делают это у нас.

У нас, в Україні, міліціянти на дорозі є. Та й кермувальники поводяться геть по-іншому. Посперечатися з ДАІвцями - улюблена забавка для чималої кількості вітчизняних автомобілістів.

Сваритися водії починають іще на етапі показування документів. Нерідко робити це відмовляються. ДАІвці нагадують - від такого обов'язку кермувальників, як і всіх інших громадян, не звільняє жоден закон. Документи треба або передати правоохоронцеві, або просто показати. Незалежно від причини зупинки.

Юрій Христич, старший інспектор спецзагону ДАІ МВС України:

- Згідно законодавства є 12 причин для зупинки - порушення правил др, як зазвичай буває, відпрацювання, проведення профілактичних заходів, або авто знаходиться в орієнтуванні.

Деякі водії не згодні й вередують.

- В мене запитання до Вас? Ви ж зі мною попрощалися? В мене запитання - ви дебіл?

На сварку, запевняють міліціянти, намагаються не ображатися. Хоча в крайніх випадках можуть застосувати й спецзасоби - гумового кийка чи газового балончика. Та для зменшення кількості суперечливих ситуацій не завадило б детально прописати в законодавстві правила поведінки для водіїв під час зупинки. 

Юрій Христич, старший інспектор спецзагону ДАІ МВС України:

- Як ви кажете, що за кордоном мають право поставити на руки, ми так не можемо, нині міліціянти менш захищені, ніж громадяни.

Психологи кажуть - значною мірою неповагу викликає недовіра. 

Тетяна Подольська, психолог:

- У нас есть очень четко сформированное недоверие, вот его сейчас изменить очень сложно, чем сформировать изначально.

Ламати стале, кажуть, треба: міліціянтам варто поширювати у власних лавах чемність, а водіям слід бути поряднішими. За обопільне ж хамство має бути чітке та невідворотне покарання. Це головний рецепт культури спілкування від розвинутих країн.