Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

12 листопада 2012, 23:04 Суспільство
Стартував тиждень безпеки руху
Стартував тиждень безпеки руху

Не батогом, а пряником. В Україні відсьогодні стартує тиждень безпеки дорожнього руху. ДАІвці обіцяють не оформляти гори адмінпротоколів, а лише провадити роз'яснювальну роботу.

Вони звітують. Новин для радості небагато.

Валерій Лозовий, керівник Департаменту ДАІ України:

- Щодня в Україні скоюється білизько 70 ДТП, в яких 14 чоловік гине та до 100 чоловік отримує травми, в цьому році вже загинуло близько 4 тисяч людей.

Тобто тільки цьогоріч в Україні на шляхах загинуло невеличке село. Вітчизняні автопригоди серед світових убивчих лідерів вже кілька років. На Ваших екранах нескладна статистика: аварійна смертність на сто тисяч люду й кількість машин на тисячу громадян. Цифри європейських країн різняться не надто. В середньому п'ять на півтисячі авт. Так само і в Японії. У США гірше - чотирнадцять на майже вісімсот машин. А зараз увага - Україна: 21,5 на 98-м. Цьому є кілька причин.

Михайло Берлін, голова Асоціації безпеки дорожнього руху:

- Если человек совершает ошибку на дороге - это как слабое звено в треугольнике - его должна спасать либо дорога, либо автомобиль.

Розглянемо дороги. 85 років потрібно Укравтодору, щоб дати лад на всіх вітчизняних автошляхах. На оперативність грошей не вистачає. Доки зволікають - гинуть люди. 

- Вон, перший покойник лежить наш, другий покойник лежить, ми ходимо по людській крові. Ми всі тут поляжемо.

За три дні в селі Крупці на Рівненщині загинуло двоє селян. На дорозі хоч і пристойне покриття, та жодного ліхтаря. Людей збивають просто на зебрі.

- Стовпи стоять для красоти. Ніхто не включає світла.

Мешканцям несила терпіти - перекрили шлях. Місцеві керманичі відреагували миттєво - заприсяглися встановити селянам світлофора. Разом з усіма чекаємо виконання обіцянок.

***

- Працівники ДАІ сьогодні не перевіряють шляхову листівку, в якій ставиться відмітка про технічний стан авта, автобуса, маршрутки і стан водія.

Наслідки цього українці можуть бачити кожного дня. 

- Когда вы последний раз курили коноплю?

- Да давно уже, лет 15 назад.

- Тогда у вас очень уникальный организм, у вас в моче до сих пор находятся каннабис.

Унікальний організм у звичайного миколаївського водія маршрутки. Його ДАЫвці зупинили за порушення правил кермування. Чоловік встиг повозити людей на маршруті. Ця історія з хепі-ендом. Для пасажирів. А могло бути гірше.

***

Не заради забавки показуємо це відео. На їхніх машинах літера "У". Вони учні. Хоча досвідченіші водії кажуть - "убивці". Нині якість навчання кермувальників-аматорів дуже невисока. Автошколи з репутацією є, утім чимало - напівлегальних.

Анатолій Дєдов, заступник голови Товариства сприяння оборони України:

- Мы их называем однодневки, которые не имеют своей базы, где-то в 2-3 комнатной квартире, не имеют собственных авто, естественно, преподаватели, я не оцениваю их уровень, а инструктор, они даже не называются инструктора, а специалисты, которые не имеют соответствующей подготовки.

Таких фірм майже не перевіряють. А вони випускають щороку сотні учнів. Й чимало з них зрештою виїжджають на шляхи.

Це лише кілька аспектів дорожнього руху. Й за тиждень їх викоренити тяжко. Утім - потрібно. Бо ж тиха епідемія під назвою ДТП поступово викосить Україну.