Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

30 травня 2012, 11:41 Суспільство
Українські чиновники планують захистити дітей від негативного впливу телебачення
Українські чиновники планують захистити дітей від негативного впливу телебачення

Не знаєте, як захистити дитя від негативного впливу телебачення? Невдовзі спеціальні позначки це зроблять за вас. Чиновники розробляють марковання всього медіаконтенту. За дієвість не потерпають, мовляв, переймають найліпший європейський досвід.

Немає закону - немає дисципліни - вважають у Нацраді з питань телебачення й радіомовлення.

Володимир Манжосов, голова Національної ради з питань телебачення й радіомовлення:

- І така ситуація призвоить до того, що ми добре знаємо: коли в ефірі українських каналів демонструються програми з елементами жахів, насильства, еротики, лайки.

Те, що дорослі це дивляться - не біда, державні мужі про дітей дбають.

- Соціологія стверджує, що за теліком більше часу, ніж у школі.

Європа цю проблему вже майже владнала. Медіаконтент свій замаркувала.

Микола Фартушний, член Національної ради з питань телебачення й радіомовлення:

- У Нідерландах маркується вся продукція, яка бачить світ - диски та відеоігри, і закінчуючи ТБ і інтернетом, тому звідки вона з’являється  - не має значення, вона отримує маркування.

Голандія, до речі, має чи не найдосконалішу з усіх Європейських країн систему позначок. Ось яка вона. Маркують не тільки вікові обмеження, а й зміст ефіру. Тамтешні батьки в захваті.

- Від 70 до 90 відсотків батьків говорять, що це ефективний метод.

В Україні поки значно скромніша схема позначок - зелене кружало, жовтий трикутник і червоний квадрат. Та й їх застосовують тільки для кінофільмів, а інколи й не застосовують. Тож чиновники вирішили йти стежкою сусідніх країн і перейняти найліпший їхній досвід.

Лариса Мудрак, заступник голови Національної ради з питань телебачення й радіомовлення:

- Позначки не просто інформують дітей й батьків, вони виконують дуже хорошу регуляторну функцію, визначають порядок трансляції передач.

До кінця 2012-го вітчизняний медіапростір обіцяють замаркувати. Як - ще не визначилися, тож оголосять конкурс. Утім, поки чиновники поступово намагаються захистити дітей від згубного впливу телебачення, чимало батьків ужили кардинальніших заходів.

Дарина, мешканка м. Києва:

- Все очень просто - у нас нет телевизора. Она же и не знает! Но, конечно, когда она приезжает к бабушке - она залипает на рекламу, буквально отключается, для нее это ново, но она ничего не просит, у нее есть любимые мультики, которые мы ставим, мы их сами выбираем.