Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

26 жовтня 2011, 11:08 Суспільство
Тепер робити відеозйомку правопорушень можуть лише уповноважені органи
Тепер робити відеозйомку правопорушень можуть лише уповноважені органи

Фільмувати протиправну діяльність правоохоронців можна тільки для власного архіву, а не як доказ для суду. Отакі розмови почалися після ухвалення одного з рішень Конституційного суду. Чи й справді тепер скандальні ролики поза законом?

Аматорське відео:

- Вы удостоверение не покажете? Нет? Хорошо…

- (Показує дулю)

Це відео в народі вже легендарне. Головно, з нього й почалася ера фільмувань розмов правоохоронців із водіями. Причому, знімань обопільних.

Аматорське відео:

- Вы уберите камеру.

- Я имею право снимать! Я должностное лицо.

- Нет!

А наприкінці вересня в Департаменті ДАЇ дали згоду на відео, фото та аудіо знімання дій їхніх працівників.

Багатьох фігурантів особливо скандальних роликів звільняли з лав МВС. Чи буде так і далі - поки невідомо. Нещодавно Конституційний суд розтлумачив 62 статтю головного Закону України. Надто частину, в якій ідеться про звинувачення й докази. Служителі Феміди зазначили: фіксувати правопорушення можуть тільки уповноважені на те органи.

Деякі експерти вдарили на сполох - невже на зафільмоване простими громадянами ніде не зважатимуть? Тобто ось таке відео можна буде, хіба що, з друзями переглянути. А в суд із ним - зась? Ясності додав міністр внутрішніх справ.

Анатолій Могильов, міністр внутрішніх справ України:

- Это видеосъемка, владелец магазина представляет: "У меня в магазине стоит видеокамера, вот с неё съёмка", - это легальная. У вас же дома не поставят видеокамеру, чтоб знать, легально ли у вас камера стоит? Нет.

Тобто, якщо якесь правопорушення зафіксує камера спостереження з сусідньої крамниці, це вважатимуть за доказ. Як і матеріали відеореєстраторів. А ось на ролики, зняті без відома фігурантів, суд може й не зважити.

Анатолій Могильов, міністр внутрішніх справ України:

- Если один из участников процесса представит съемку, которую он снял, то это на рассмотрение следователя или судьи данный вопрос - изучает или не изучает.