Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

12 жовтня 2011, 12:52 Суспільство
На Київщині директор дитячого будинку сімейного типу відмовилася від вісьмох дітей
На Київщині директор дитячого будинку сімейного типу відмовилася від вісьмох дітей

До програми "Свідок" з проханням про допомогу звернулися мешканці Київщини. Люди просять завадити поверненню на роботу нещодавно звільненої директорки місцевого дитячого будинку. Чим провинилася перед селянами екс-керівниця закладу?

У цьому дитячому будинку нині незвично порожньо. Від вісьмох тутешніх дітлахів відмовилася їхня названа мати.

Лариса Осадчук, вчителька Скригалівської школи:

- Про яке виховання може бути мова, коли діти приходили без шкарпеток, одягнуті на босу ногу? А це була зима.

Катерина, мешканка с. Скригалівки:

- Пахали, як раби. Було таке, що прийдуть із школи, не зразу сісти поїсти, а пахать. У 6 годин, у 5 годин - підйом, работать, красти кукурудзу на поле їздить, по сусідніх селах їздить красти.

Про те, що в сімейному дитячому будинку не все гаразд, у Скригалівці підозрювали давно. Та численні комісії, що перевіряли скарги селян, нічого протизаконного не фіксували. Місцеві кажуть, чашу їхнього терпіння переповнив випадок із малою вихованкою. Дівчинку сильно побили.

Катерина, мешканка с. Скригалівки:

- Вона її побила за те, що вона поміняла в її телефоні мелодію, музику. Билися діти между собою, а вони всі сидять і дивляться.

Якраз після того, як селяни намірилися звернутися до прокуратури, скандальна мати написала заяву до місцевої адміністрації. За станом здоров'я жінка від своїх обов'язків відмовилась, а її вихованців доправили до іншого дитячого закладу. Журналісти "Свідка" хотіли було поспілкуватися із екс-мамою, однак вдома її не застали. Та вдалося поговорити телефоном.

Віталіна Кравченко, колишня директорка Скригалівського дитячого будинку:

- Я красти нікого не примушувала. А те, що говорять оті, які вас визивають, то дивіться, бо буде і проти вас телебачення. Цим зараз прокуратура займається.

Не підтвердили інформації про порушення закону в дитячому закладі і правоохоронці.

Микола Жукович, керівник відділу ГУ міліції в Київській області:

- Сигнали були, перевіряли, але нічого кримінального не знайшли.

Що насправді відбувалося у стінах Скригалівського дитячого будинку, знають лише його юні мешканці. Поспілкуватися з ними журналістам не дозволили. А от статистика свідчить: в Україні випадки порушення прав дітей фіксують мало не щодня. Відеокадри з Інтернету - лише тому підтвердження. На думку правозахисників, найчастіше знущання з малечі - наслідок безкарності. Бо діти просто бояться жалітися.

Марина Легенька, правозахисниця:

- Вони мають право звернутися за допомогою до закладів медичних, до голови сільської ради, до дільничного інспектора міліції. Сусідів, просто перехожого, якщо якась ситуація загрожує.

А мешканці Скригалівки бояться, що колишня очільниця дитбудинку за деякий час знову очолить заклад. Однак у місцевій адміністрації журналістів запевнили: жінка вже не повернеться.