Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

11 жовтня 2011, 16:15 Суспільство
Рішення парламенту про скасування переходу на зимовий час було сприйнято неоднозначно
Рішення парламенту про скасування переходу на зимовий час було сприйнято неоднозначно

Лише два тижні минуло відтоді, як парламент скасував перехід на зимовий час. Спочатку рішення депутатів усі сприйняли схвально. Сьогодні ж чимало фахівців доводять: скасували не той час.

Про те, чи варто взагалі перекручувати туди-сюди стрілки годинників, українські медики сперечалися вже давно.

Микола Хозбей, директор департаменту Міністерства охорони здоров’я:

- Одні дослідження кажуть, що впливає, інші - що не впливає. Мнения ученых разошлись. Як кажуть, нехай про це говорять фахівці, особисто мені як людині - на мене не впливає.

Тепер же офіційна позиція міністерства охорони здоров'я однозначна.

Олександр Онищенко, міністр охорони здоров'я:

- Як людина, як лікар, я можу сказати, що будь-яка пертурбація позначається на здоров'ї, а раз погіршується - знижується опірність організму. Поки він адаптується, значить, є можливість виникнення тих чи інших захворювань.

Тож, народні депутати оперативно вирішили зробити народові послугу - відмовитися від щорічного переведення годинників. Щоправда, вийшло не зовсім вдало. Адже скасували перехід на зимовий, а не на літній час.

Ніна Мостова, науковий секретар Гідрометеорологічного інституту:

- Зимовий час - це наш астрономічний поясний час, другого часового поясу, за яким ми живемо вже давно - з тих часів, як були запроваджені ці часові пояси. А літній час - це штучний час.

Тепер Україна житиме за штучним часом, який не відповідає її часовому поясові, і нічого доброго це не віщує.

Ніна Мостова, науковий секретар Гідрометеорологічного інституту:

- Взимку ми будемо прокидатися, буде на вулиці ще темно, особливо листопад-грудень, перша половина січня, коли ще погода не дуже ясна. То в нас полудень буде наставати не о 12 годині, так як уже прийнято, а о 13. Буде дискомфорт: чим західніше, тим це буде більш відчутніше.

На Львівщині, яка разом з іншими західними областями найбільше відчує на собі вади новації, місцеві урядники вже заявили: шукатимуть можливості запровадити свій час.

Олесь Старовойт, депутат Львівської облради:

- По-перше, це не наш біологічний час. Це буде насправді відображатись на наших біоритмах. По-друге, наші банки, наші комерційні установи, пов'язані із західними країнами - у них буде гуляти час. Третє - що ми всі відчуємо, наші мобільні телефони, наші комп'ютери, аеропорти, системи наведення ракет - постановою ВР не регулюються.

В міністерстві з питань надзвичайних ситуацій також прагнуть виправити депутатське рішення, та просять скасувати недолугу постанову. Втім, у парламенті усім незадоволеним вже однозначно відповіли:

Олександр Єфремов, народний депутат України:

- Пока не будет обращений структур, которые занимаются этим вопросом, мы никакие вопросы по пересматриванию рассматривать не будем.