Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

30 вересня 2011, 16:57 Суспільство
В Умані юдейський празник Рош Ашана минув мирно
В Умані юдейський празник Рош Ашана минув мирно

В Умані під час ритуального купання після святкової молитви в кар’єрі потонув 19-річний прочанин. Правоохоронці були безсилі, адже обмиття здійснювали тисячі хасидів, і коли тонув парубок, ніхто навіть не помітив. Загалом на святкування юдейського Нового року - Рош Ашани - приїхали 26 тисяч прочан із 24 країн світу. Була в Умані і знімальна група "Свідка".

"Рош Ашана" івритом означає "голова року" і відзначають його два дні. Готуватися до свята хасиди починають за тиждень - на могилі Цадика Нахмана вимолюють собі прощення гріхів. За віруваннями Рош Ашана - день верховного суду, коли Бог вирішує, кого занести до книгу життя, а кого - до книги смерті.

Йосиф, прочанин із США:

- В этот день идет суд - кому быть богатым, кому бедным, кому умереть. Подготавливаемся: омывание, молитва, чистимся, вспоминаем все свои грехи, просим прощения.

Першого дня юдейського Нового року - молитви, а по тому - святкова вечеря. Для цього на вулиці Пушкіна побудували дві їдальні: одна з них дармова, й розрахована на 10 тисяч осіб. Навколо - тони сміття, але юдеїв це не обходить - їм весело.

Прочани один за одного горою. Коли котромусь із них стало зле, негайно надали першу допомогу, й викликали "швидку". Місцеві мешканці хасидів не люблять. Кажуть, ті нахабні, жадібні й агресивні.

Валентина, мешканка м. Умані:

- С каждым годом все хуже и хуже. Они просто чувствуют себя здесь полноправными гражданами - вот, выкуплена территория, ветеринарная клиника, и ведут, как у себя дома. Мы стараемся с ними не вступать ни в какие конфликты, потому что знаем, что они - люди резвые очень.

Йосиф, прочанин із Ізраїлю:

- Агресія? Ні. Покажіть мені агресію, я хочу це побачити. Ми приїхали сюди молитися, як заповів Цадек Нахман. У нас прекрасний настрій - ми святкуємо, і не бажаємо нікому зла.

Агресії на свято юдеї не виявили - поводилися мирно.

Сергій Альошкін, керівник відділу ГУ МВС України в Черкаській області:

- Ночь прошла спокойно - помолились и пошли отдыхать. У нас здесь задействовано 446 человек, работают в 2 смены по 12 часов. В среднем, за смену по 200 человек. Приехали также полицейские государства Израиль, которые также работают и оказывают нам помощь.