Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

22 вересня 2011, 12:56 Суспільство
На Волині виявили братську могилу площею близько 100 кв. м
На Волині виявили братську могилу площею близько 100 кв. м

Масове поховання виявили на Волині. Яма на сто квадратних метрів стала братською могилою для трьох сотень поляків, українців і євреїв. Історики припускають: людей розстріляли загони НКВС на початку Другої світової.

Гільзи та кістки тут повсюди. Ось у цьому розкопі, приміром, людських скелетів понад сотня, в іншому - майже дві.

Археолог:

- Вчора хлопці вже почали роботи - копали поряд шурф. Там ще йдуть кістки. Тобто, ми не знаємо: може, й тут ще підуть, може далі. Будемо розширятися.

Де нині буяє парк, кажуть пошуківці, напередодні Великої Вітчизняної була в'язниця НКВС. На той час її каземати були переповнені поляками, українцями, євреями. Саме їх і занапастили в червні 41-го. Стріляли в потилицю.

Тарас Верба, археолог:

- Можна зробити припущення, що це - кульові отвори. Тим більше, гільз багато було знайдено біля черепів. Тобто, їх дострілювали, хто не був мертвий. І знайшли також одну гвинтівку радянську Мосіна.

Та жертвами катів були не лише дорослі. У братській могилі поблизу Володимира-Волинського вистачає і дитячих решток.

Микола Хомич, волонтер:

- От тільки що я закінчив виймати дитятко, якому може трохи більше року. Через те, що знайдений тільки один молочний зуб у верхній щелепі. Дітей багато, і вони дуже пошкоджені. В них немає отворів куль, як у дорослих, а практично у всіх зламані черепи. Їх не вбивали, а добивали.

Більшість із загиблих - то поляки, припускають науковці. На те вказують знайдені особисті речі загиблих. Цікаво ще й те, що частину людей бійці НКВС навмисне знищили зі зброї німецького виробництва.

Олексій Златогорський, історик:

- Перші поховання були розстріляні із маузера, а нинішні - із німецької зброї, німецькими патронами. Ну, ми знаємо, що у 38-му році був договір між СРСР і Німеччиною, коли Геринг особисто передав для радянської армії німецьку зброю. Чи усвідомлювали НКВДисти, що воно потім буде вказувати на німців - невідомо.

Це вже другий етап розкопок військових поховань. Ще 1997-го року за кілька метрів від цього місця знайшли рештки понад дев'яти десятків людей.

Володимир Стемковський, директор Володимир-Волинського історичного музею:

- Всього тут може бути декілька тисяч людей, але вони потребують доказової бази. Поки остаточно не буде вичищена вся територія городища, зупинятися на якійсь конкретній цифрі буде дуже важко. Зокрема, якщо ми виявили 98 останків, а цьогорічна експедиція - понад 300.

Після висновків експертів людські рештки перепоховають на місцевому кладовищі. Але цю ділянку і надалі досліджуватимуть археологи. Польська сторона обіцяла посприяти розкопкам фінансово.