Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

17 червня 2011, 14:27 Суспільство
МВС планує закупити "Тойоти" з гібридними двигунами
МВС планує закупити "Тойоти" з гібридними двигунами

Українській міліції - надсучасні іномарки. Замість "ВАЗів" та "УАЗів" МВС планує закупити "Тойоти" з гібридними двигунами. Автопарк поповнять дві тисячі японських автомобілів. Мінімальна ціна одного такого в автосалоні - 35 тисяч доларів. Чи виправдані такі обнови?

Дільничний інспектор Олександр обслуговує 9 сіл Вишгородського району. За день він зазвичай проїжджає 100-150 кілометрів старезним "ВАЗом", залишеним українській міліції у спадок від радянської. Авто вимагає багато пального та постійного ремонту.

Олександр Марценюк, дільничний інспектор Вишгородського РВ міліції:

-  Автомобіль завжди потрібний. Тому що дільничний без автомобіля ніяк. Йому треба і когось доставити в райвідділ, і на якийсь злочин чи правопорушення виїхати.

Більшість автомобілів, на яких їздять дільничні, подібні до цього дива вітчизняного автопрому. Про нові машини вони лише мріють.

Олександр Марценюк, дільничний інспектор Вишгородського РВ міліції:

- Зараз нові автомобілі випускають "УАЗ Хантер", з дизельними двигунами. Хороша машина.

- А з іномарок?

- За іномарки ми ще не думали. Ну, є "Хюндай Тюксони", вони такі більш-менш в обслуговуванні.

Незабаром комусь із правоохоронців пощастить їздити на ось таких японських гібридах. Уряд вирішив витратити на міліційний автопарк до 5 мільйонів євро, отриманих від продажу квот на викиди парникових газів. Адже 30% машин МВС потребують негайної заміни. Пояснити свій вибір у МВС, чомусь, не схотіли. Обмежилися сухою письмовою відповіддю.

Слайд:

- За розрахунками Інституту проблем екології та енергозбереження, у разі використання 2000 високотехнологічних автомобілів з гібридною силовою установкою, зокрема, Toyota Prius замість 2000 діючих одиниць автопарку МВС, економія бензину щороку становитиме 16 тисяч тон. Середні витрати бензину високотехнологічного автомобіля в умовах міського циклу складають 3,9 л на 100 км.

На СТО, що спеціалізується на обслуговуванні, зокрема, і японських автівок, за українських правоохоронців радіють. Обране авто фахівці називають якісним і комфортним. Хоча вибір не зовсім розуміють.

Сергій Айріян, власник СТО:

- Немножко машина тяжелая, как для служебной. Она тяжелая по весу, и если ее использовать как служебную, использовать интенсивно для работы милиции, то подвеска не совсем под ее массу предназначена. То есть, она чаще будет разбиваться, если ее использовать как служебную машину.

До того ж, авто значно дорожче за ті, які досі використовували правоохоронці. Відтак, зекономивши на пальному, доведеться витрачатися на обслуговування. Втім, київські ДАІвці від нової машини в захваті. Два нові "Пріуси" столичні міліціянти тестують уже з осені. Інспектор з гордістю розповідає про незвичайну патрульну автівку.

Олексій Савелій, інспектор УДАІ м. Києва:

- Два двигуна - це бензиновий двигун і електродвигун. Получається, бензиновий підзаряжає акумуляторну батарею, яка знаходиться позаду, і в автоматичному режимі вона працює на електробатареї.

Найбільше тішить патрульних витрата пального. А про вартість ремонту говорити поки що зарано - машину експлуатують менше року.