Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

26 квітня 2011, 16:15 Суспільство
Жителі київського села шукають спонсора для придбання світлофора
Жителі київського села шукають спонсора для придбання світлофора

Не було б щастя, та нещастя допомогло. Це прислів'я як ніколи стосується світлофорів. Адже, фактично, його встановлення залежать від кількості збитих пішоходів. Скільки має загинути людей, аби світловий сигналізатор з'явився на пішохідному переході?

Перший світлофор з'явився в Лондоні, його встановили біля будівлі Британського парламенту 10 грудня 1868 року. У Радянському союзі електричного регулювальника вперше побачили в Ленінграді 15 травня 1930-го року. Відтоді цей винахід став невід'ємним помічником на дорогах. Та навіть у 21-му столітті є місця, де люди досі мріють про появу світлофора. Ось, наприклад, мешканці Таценків, що на Київщині. Єдиний пішохідний перехід перетворився для них на гру в російську рулетку. Попереджувальні знаки та розмітка на дорозі для водіїв - не аргумент. Щороку на цьому місці трапляються гучні ДТП. Остання сталася наприкінці 2010-го, близько сьомої ранку "Кіа" на великій швидкості збила двох жінок. Їх відкинуло на сотню метрів. Від страшного удару постраждалі загинули. Селяни переконані від таких випадків їх врятує тільки світлофор. Та, виявляється, встановити його не просто.

Любов Пономаренко, мешканка с. Таценків:

- Ходит молва, якобы, нужно столько-то количество смертей, чтобы поставить светофор. Но это дико.

Це не чутки. В Укравтодорі пояснили, ДТП таки рахують. Цього вимагають державні стандарти. А там чорним по білому написані умови, де і коли саме треба встановлювати світлофори. По-перше, інтенсивність руху на цьому місці має бути сімсот автомобілів на годину в обох напрямках. По-друге, впродовж восьми годин щогодини дорогу має переходити сто п'ятдесят пішоходів. І жахлива - третя умова. За дванадцять місяців тут мають потрапити під колеса троє пішоходів.

Виконання бодай однієї з цих вимог гарантує встановлення світлофору. Та не для цього селища.

Вадим Кожушко, заступник керівника управління Укравтодору:

- Інтенсивність руху тут по переходу самому незначна. Не стільки, скільки я наводив згідно вимог ДСТУ. В період з 2008-го останні три роки в цей час в межах цього переходу сталося 4 ДТП. В результаті загинуло три, і поранено 2 людини. Тобто, не хватає для того, щоб зараз встановити.

Журналісти "Свідка" з'ясували, умови - то не головне. У цих таки державних стандартах вказано, що встановити світлофора можна на підставі техніко-економічного обґрунтування та за узгодженням з департаментом ДАЇ України. Автодорівці це підтвердили. Але одразу зазначили, грошей все одно немає. І взагалі, до них ніхто не звертався.

Вадим Кожушко, заступник керівника управління Укравтодору:

- Питання щодо облаштування світлофором зазначеного місця ні до Автодору, ні до служби автодоріг не надходило.

Та влада запевняє: про світлофор просили, і не раз.

Володимир Мельник, обухівський міський голова:

- Ми ці пропозиції дали, як через ДАІ при обстеженні доріг, і до укравтодору напряму. Наші повторні звернення до Облавтодору і до Укравтодору залишилися без уваги.

Обухівський міський голова дивується шляховикам. Мовляв, легше загубити папірця, аніж дбати про пішоходів. Крім цього, мер додає: готовий виділити з бюджету частину грошей на світлофор. Селяни також уже не сподіваються на державну допомогу - шукають спонсора. Аби тільки потім проблем із встановленням не виникло.