Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

28 лютого 2011, 08:32 Суспільство
Українським водіям незабаром доведеться вчитися оформляти європротокол
Українським водіям незабаром доведеться вчитися оформляти європротокол

Аварії - без ДАІ. Невдовзі водії зможуть оформлювати дрібні ДТП самостійно. Можливість таку дає легалізований в українському законодавстві європротокол. Що це за документ такий, і чи допоможе він кермувальникам - дізнавалися наші кореспонденти.

Нині як? - стукнулися, оглянули подряпини на кузові, зітхнули, викликали ДАЇ. І стоять, чекають вартових дорожнього ладу годинами, створюючи величезні затори. Правоохоронці кажуть: набридло дрібнотою на дорогах займатись. Тут он стільки серйозних порушників гасає.

Олександр Якимович, керівник УДАІ в Одеській області:

- Замість того, щоб зайнятися регулюванням, розгрузити якісь перехрестя сьогодні вимушені виїжджати, оформляти, тому що якщо є така пригода.

Впевнені: міні-зіткнення - то площина стосунків водіїв і страховиків. Не даремно ж кермувальники автоцивілку купують. Подумали так і депутати, та й дозволили автомобілістам оформлювати ДТП самостійно. Тим більше, вся Європа так робить, а від 2009-го і Росія.

Та попри промокампанію європротоколи в нашої північної сусідки не прижилися. Їх складають лише в чотирьох відсотках усіх дорожньо-транспортних пригод. Як буде в Україні - фахівці поки знизують плечима.

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- Вітчизняний бланк європротоколу поки що виглядає ось так. Та чистим папірцем йому не бути. Вигляд рапорт матиме зручний для водіїв. Як ось хрестики у потрібні місця ставити.

Самі автомобілісти нині тільки здогадуються, що таке "європротокол".

Сергій, водій:

- Если мелкая авария какая-то случилась - бампер, грубо говоря, повредили, - то можно оформить без вызова сотрудников ГАИ, но процесс еще не сильно понимаю.

А ось страховики, хоч процес і розуміють, та з реаліями не зіставлять. Плюс, кажуть, у тому, що прискориться врегулювання страхових випадків. Та є й вади. Імовірна чимала кількість шахрайств.

Олександр Квятковський, директор департаменту страхової компанії:

- Якщо авто по "каско" не застраховане, і десь пошкоджений, то можна домовитись зі своїм кумом, знайомим про те, що ви їхали, не розминулися, зіткнулися, заповнити разом цей європротокол, намалювати і подати в СК.

Тож страховикам роботи додасться - рапорти ж бо треба буде розслідувати.

Костянтин Воловик, юрист:

- Имело ли такое ДТП место, действительно ли такие повреждения были получены вследствие такого ДТП.

Можливо, саме тому прогнозують: вартість полісу автоцивілки зросте. Припускають: побільшає і відмов за виплатами. Приміром, якщо документи водії неправильно заповнять. Хоча є й очевидний позитив для автомобілістів - використання європротоколу звільняє від адміністративної відповідальності.

Костянтин Воловик, юрист:

- Сейчас, как правило, все ДТП - это лишение прав, практически без вариантов. Надо очень стараться, чтоб у тебя права сохранили. Он заинтересован, потому что можно права сохранить, или даже штрафа избежать.

Самотужки оформлювати дрібні ДТП вітчизняні кермувальники зможуть лише за півроку. За цей час урядники мають розробити і бланки рапорту, і типові схеми ДТП, страховики налагодити свою роботу, а водії визначитися, чи зможуть вони розібратися на дорозі без ДАЇ.