Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

18 лютого 2011, 15:01 Суспільство
Головна причина пробок на українських дорогах - низька автомобільна культура
Головна причина пробок на українських дорогах - низька автомобільна культура

На роботу - машиною чи автобусом. Таке питання собі ставить чи не кожен водій великого міста після здорожчання бензину. Утім, заторів на дорогах не поменшало. Чому вони виникають - дізнавався Борис Сачалко.

Борис Сачалко, кореспондент:

- Панове, водії, вас досі не налякала ціна на бензин і ви ще їздите на роботу машиною? Наступного разу, сідаючи за кермо добряче подумайте - а чи варто? Заторів на дорогах України не поменшало.

Звичайний містянин у заторах і "тягучках" проводить, щонайменше, 20 хвилин на день. А якщо маршрут водія через центр міста, то подекуди і набагато більше. Чому виникає тиснява на дорогах - Василина знає не з чуток. Вона займається її вивченням, і пояснює: часто причиною заторів є непродумані розв'язки.

Василина Вдовіна, експерт:

- На данном месте пробка возникает из-за того, что из трех потоков автомобилей, которые идут по Броварскому проспекту, становится всего лишь две полосы.

Такий ефект називають "пляшкове горлечко". Водії, що їдуть крайніми смугами, починають перелаштовуватись, і от вам - затор. В Україні таке зустрічається часто.

Леонід Медников, експерт:

- С этой скоростью будет работать вся дорога. То есть реально будет работать одна полоса. Остальные - их можно было вообще не строить, ну, или можно использовать для парковки или для стоянки. Работать будет только одна полоса.

Але часто водії самі є призвідниками заторів. Українські кермувальники не привчені грамотно паркуватися.

Леонід Медников, експерт:

- Как мы видим, основная причина затора здесь - это припаркованные автомобили. Из двух разрешенных полос в одно направление, по сути, делают одну полосу, и те, кто едут на Подол, не могут поместиться в одну полосу.

Схема такого затору проста. Машина стає посеред дороги. Ті, що їдуть ззаду, повертають у сусідній ряд і гальмують його рух. От і затор. Самі ж водії ладні звинувачувати всіх, але не себе.

Мешканка м. Києва:

- А через що виникають затори?

- Ну, может быть, авария, может быть, кто-то задержал движение. Ну, мало ли...

Інші - того, як запаркували своє авто, соромляться. Тому, забачивши камеру, тікають.

Дороги не винні, так каже Костянтин. І показує дослідження японських науковців. Ті визначили: щоб не стояти у заторах, потрібно їздити синхронно, з однією швидкістю у всьому потоці машин. Щойно одне авто пригальмовує, або навпаки, пришвидшує рух, утворюється "тягнучка". Їздити однаково українські кермувальники не вміють. Бракує автомобільної культури.

Костянтин Лагутін, інструктор автошколи:

- Как это называют водители наглые - я его сейчас научу вести на дороге, проучу. Это приводит только к конфликту на дороге. Как и этика поведения в жизни, так и за рулем, оно все с молоком матери закладываются в человека.

Чи бракує - ми вирішили перевірити на найближчому перехресті. Тут поворот направо дозволений лише з лівого ряду. Ця "Ауді" повертає з середнього, та ще й на червоне світло. Оцей "Пасат" входить у поворот правильно - з лівого ряду, пропускає пішоходів, але в цей час із центрального ряду намагається вивернути інша машина. Рух ряду заблоковано.

Виховувати толерантність на дорогах нині взялися автошколи.

Костянтин Лагутін, інструктор автошколи:

- Мы стараемся объяснить. В некоторых ситуациях закон бессилен, и здесь нужна этика воспитания культуры, взаимопонимания. Мы на примерах показываем, рассказываем, задаем задачи, которые позволяют развить именно вот эту культуру.

А тому, хочете дістатися місця призначення без зупинок - будьте спокійними і ввічливими. А ще за можливості - уникайте місць, де особливо часто скупчуються машини. Об’їхати геть усі затори в місті навряд чи вийде, а от час і нерви ви гарантовано збережете.