Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

14 лютого 2011, 17:30 Суспільство
На Рівненщині а підвалі онкодиспансеру знайшли два десятки людських скелетів
На Рівненщині а підвалі онкодиспансеру знайшли два десятки людських скелетів

Таємнича знахідка - в підвалі Дубенського онкодиспансеру: в приміщенні для зберігання овочей і консервації виявили два десятки людських скелетів. Звідки вони взялися - дізнавалися наші кореспонденти.

Світлана Березнюк, кореспондентка:

- Це череп людини, який працівники Дубенського ондкодиспансеру помітили найпершим. А ось в цьому приміщенні знаходиться ще кілька десятків решток людей, які чекають на своє дослідження і, ймовірно, на перепоховання.

Вже багато років цей підвал використовують для потреб Дубенського онкодиспансеру, що на Рівненщині. Тут зберігають овочі та консервацію.

Андрій Коник, в.о. керівника Дубенського міжрайонного онкодиспансеру:

- Про те, що тут є людські захоронення, це відомо давно. Був виявлений технічними працівниками, які по роду роботи тут бувають. Вони бачили, але цими рештками ніхто не цікавився.

У підвалі є вхід до підземелля. Він був забитий дошками, але з часом вони прогнили. На думку краєзнавців, про те, кому належать знайдені тут кістки, говорити ще зарано.

Юрій Пшеничний, науковий співробітник історико-культурного заповідника:

- Можна припускати, що вони належать черницям монастиря кармеліток. У цих спорудах розташовувався, з 1740 років, і більше ніж півтораста років. Також в попередні роки проводились ексгумації тіл німецьких солдат, які були поховані поруч. Там був шпиталь німецький. Тому не виключено, що ці рештки пов'язані з військовим часом.

Згідно з висновком судово-медичної експертизи, загалом у підвалі знайшли рештки не менш, як двох десятків людей. Більшість із них - жінки.

Спеціаліст судово-медичної експертизи:

- Строк заховання - більше сорока років. Ми не можемо сказати максимальний строк. Бо це неможливо зробити за нашими методиками. Тобто це в компетенції археологів.

- Чи є кримінал у цьому похованні?

- Ні.

Нині дубенські правоохоронці здійснюють перевірки. Згодом вирішать, де і коли відбудеться перепоховання знайдених людських решток. А дослідження краєзнавців дозволять відкрити ще одну сторінку в історії України.