Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

7 лютого 2011, 10:23 Суспільство
Автосигналізації, яку не можна зламати, ще не створили
Автосигналізації, яку не можна зламати, ще не створили

Заощадили і втратили утричі більше. У Києві кілька місяців діяла банда викрадачів елітних авт. Машини забирала з поганими сигналізаціями. Чи можливо вберегти свого залізного коня?

Інколи фантазія автозлодіїв вражає. Ось ці чужоземні хлопці крадуть, імпровізуючи. Звичайну помпу намащують спеціальною речовиною, аби щільніше прилягала, а потім… відчиняють двері.

"Ставте сигналізації", - так кажуть на всіх сервісних станціях. І пропонують із десяток варіантів. Чи допомагають?

Водій за кермом:

- А ви довіряєте своїй сигналізації?

- Ха! Нет.

- А не пробували поставити кращу?

- Та немає значення, кращу - не кращу. Її все рівно вимкнути можна.

Водій за кермом:

- А ви довіряєте своїй сигналізації?

- Кто вам поручил это уточнить? (сміється) Не дуже.

І правильно чинять. Так переконують експерти. Більшість машин легко відчинити автограберами. Це пристрої, які зчитують і запам'ятовують код сигналізації. Ось один із них.

А далі - вуаля! Легким натиском на кнопку грабера машину відчиняють.

Це не підстава, роботу автограберів можна легко побачити в Інтернеті.

Відео з Інтернету:

- Код-грабер находится в режиме ожидания, горит зеленая лампочка, горит зеленый. Ставит свою машину на охрану, а мы открываем ее. Хозяин не понимает, в чем дело. Ставит на охрану, а мы опять открываем ее. Хозяин ставит третий раз на охрану. Но машина упорно открывается… Да… не поймет человек, что с машиной.

Щоправда, крадуть машини не завжди. Сховати транспорт, переправити, а потім ще й продати - це до снаги тільки організованим кримінальним групам. Найчастіше автівки відчиняють, аби витягти звідти речі. Щоб захистити залізного коня, потрібно обирати найновіші технології. Нині - це GSM-сигналізації. Хоч що буде з автівкою - вас повідомить про те смс. За допомоги мобільного можна й контролювати машину - просто заблокувати двигуна. Зчитати такі технології грабери поки не можуть. Єдиний спосіб боротьби - просто вимкнути систему. Та щоб знайти антену, потрібен час. А його крадії шанують: якщо машина не піддається за 10 хвилин, її просто залишають.

Сергій Добровольський, експерт:

- Я был шокирован. Я не буду называть бренд, я зашел в салон - а там стоят системы. Ну, все 100 % грабаются. Причем, ну, все, а автомобили порядка 100 000 долларов. Ну, это... человек подготовил машину к угону.

Заощадили, а тому втратили машини з десятеро власників у Києві. У столиці не один місяць діяла банда викрадачів елітних авт. Працювали злагоджено. Чекали власника біля будинку, коли він умикав сигналізацію - зчитували її код автограбером. Далі - відчиняли машину, заводили і гнали в Умань. Усе це коїли вночі. Крадіжки власники помічали аж уранці, коли машини були вже в гаражах Умані. Там міняли номери кузовів, і авта продавали. Банду застали на гарячому.

Інна Гамалій, заступник керівника Дарницького РВ міліції м. Києва:

- Постраждалим повернуто 4 машини, власникам повернуті авто. Зараз злочинці затримані, вони у СІЗО, проти них порушена кримінальна справа, згідно до якої їх можуть позбавити волі від 10 - 15 років.

Щоправда, хоч яка крута сигналізація, вкрасти машину все одно можна. Ось - найпростіший метод: злодій прив'язує до автівки кілька скляних пляшок. Коли власниця рушає, чує гуркіт ззаду. Виходить глянути, невідомий сідає в машину і їде.

А тому якщо любите своє авто, поставте добру сигналізацію ще й застрахуйте його - так радять і міліціянти, і експерти. Тоді в разі викрадення зможете сподіватися на грошову компенсацію.