Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

19 січня 2011, 12:12 Суспільство
Як скупатися на Богоявлення і не захворіти?
Як скупатися на Богоявлення і не захворіти?

Водохресний екстрим. На свято Богоявлення українці не лякаються морозів, і йдуть пірнати. Вірують: так можна змити всі гріхи й оздоровитися. Напередодні масового занурення в ополонки кореспонденти "Свідка" дізнавалися, як скупатися правильно й не захворіти.

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- Все, точно пірнати. Водохреща ж! Не лякає ані холод, ані крижана вода, ані стояти голяка перед купою народу. У вас такі ж думки? Тоді пригальмуйте, і зважте, чи це безпечно.

Почнемо з приводу. Водохреще - це не старт для моржування. Купаються на честь свята - Богоявлення.

Ігумен Лонгин, чернець Києво-Печерської лаври:

- Коли Господь наш, Ісус Христос, явив себе світові, прийшов на Йордан, і прийняв від Іоанна Хрестителя хрещення.

Тому православні вірують, цього дня, дев'ятнадцятого січня, вода на землі стає святою. Пірнувши в неї, можна змити гріхи. Підтверджують це священики. Проте, не все так просто.

Ігумен Лонгин, чернець Києво-Печерської лаври:

- Головнішим у цьому святі є наше духовне очищення - покаяння.

Потрібно піти до храму: сповідатися і причаститися. А вже потім братися до процедур - пити святу воду. А в ополонку пірнати - то за бажанням.

Ігумен Лонгин, чернець Києво-Печерської лаври:

- Цей звичай не є обов'язковим, у цьому святі люди повинні звертати увагу на своє здоров'я.

Тож слово лікарям: кажуть, для імунітету корисні перепад температур і короткочасне охолодження організму. Пірнання у крижану воду називають не інакше, як позитивним стресом. Та є й "але".

Вікторія Форосенко, лікар-терапевт:

- Если человек не закаленный, не тренированный, ведет образ жизни, характерный для большинства горожан, - просиживать целый день за компом, из теплой квартиры, в теплую машину и так далее, ему окунуться, та еще и посидеть чуть больше в воде, - это гарантирована какая-то проблема со здоровьем.

І це попри величезний перелік хвороб, з якими в ополонку лізти не рекомендують. Занедужання верхніх та нижніх дихальних шляхів, ендокринної, серцево-судинної систем, щитівки, холодова алергія, застуда, пневмонія, туберкульоз, епілепсія, хронічні холецистити та панкреатити, гепатити, цукровий діабет, порушення функцій нирок, вагітність. Якщо бажання зануритися ще є - слухайте МНСівців.

Вікторія Рубан, керівник прес-служби ГУ МНС України в Київській області:

- В кожному районі, місті, містечку, селищі є місця, які будуть спеціально обладнані для проведення свята Водохреща, за це відповідають представники районних, місцевих органів влади, також у всіх цих місцях будуть чергувати фахівці МНС, фахівці МВС, тому можливість попасти в халепу там - мінімальна.

У столиці в Гідропарку напередодні свята вже почали споряджати причал. Цивілізовано купатися можна буде й на оболонській Прирічній, озері Тельбіні на Березняках, у парку Мамаєва Слобода. А тепер - найголовніші правила пірнальників. Передусім - ані краплі алкоголю. Принаймні, до занурення.

Вікторія Форосенко, лікар-терапевт:

- Должна быть одежда, чтобы ее можно было легко снять, и так же легко одеть, нужно с собой взять какой-то коврик, подстилку для ног, чтобы, когда вылезете, не стоять голыми ногами на льду, на снегу.

Перед купанням зробити невеличку зарядку - розігріти тіло. А потім - сміливо в ополонку.

Вікторія Форосенко, лікар-терапевт:

- Находиться для новичка в проруби не больше 10-15 секунд.

Вийти на берег й обтерти тіло жорстким рушником. Першою натягти шапку, а потім усе інше. І, нарешті, випити гарячого чаю. Бажано зайти в тепле приміщення. Тоді буде вам щастя, здоров'я і долучення до великого православного свята.