Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

20 грудня 2010, 16:15 Суспільство
З початком зими волинські прикордонники озброїлися снігоходом
З початком зими волинські прикордонники озброїлися снігоходом

Із початком зими волинські прикордонники додають мобільності. До їхніх послуг тепер не лише автомобілі, а ще й снігохід. Транспорт розганяється до 80-ти кілометрів за годину, отже засніженим полем від нього ніхто не втече. Порушники держкордону вже мають тремтіти.

Як це затримувати контрабандистів серед лісу, наряд Луцького прикордонного загону демонструє на практиці. Каже, взимку погоня за цигарковими "човниками" - то суцільний клопіт: доки добіжиш до порушників на лижах, спина в милі. Інша справа - снігохід.

Олексій Редчук, керівник сектору прикордонного відділу Ягодин:

- Дану техніку ми випробовували при пуску учбового порушника державного кордону. Ми розрахували часові показники, з якою ефективністю ми можемо використати цей снігохід. За результатами пуску і затримання даного порушника це показало дуже високі результати.

Таким результатом не можуть натішитися і самі вартові кордону. Бо знешкодження відбулося не на рівній трасі, а в умовах бездоріжжя, на заметених шляхах.

Олександр Стернічук, кореспондент:

- Перевага мототехніки над пішим кроком очевидна. Дистанцію, яку раніше долали годинами, тепер проїжджають за кілька хвилин. Цікаво, що транспортом користується не лише наряд: ось тут, на цій платформі, запросто уміщається прикордонний пес Алий.

Вражають також і технічні характеристики машини. В обслуговуванні вона недорога і має гарантію на 3000 тисячі кілометрів пробігу.

Богдан Клим'юк, старший технік прикордонного відділу Ягодин:

- Управління: тут стоїть дві лижі, за допомогою яких керується даний снігохід. Рухається він від резинової гусениці. Двигун - бензиновий, двоциліндровий. Швидкість на спідометрі 140, але рекомендована - 80 км за годину.

Та місія снігохода не лише наздоганяти. Його, водій каже, у господарчих справах техніка може дати фору навіть легковикові.

Богдан Клим'юк, старший технік прикордонного відділу Ягодин:

- На даному снігоході також є ще форкоп, до якого чіпляються сани. Тобто, можна перевозити вантаж до півтони. Це використовують наряди, які несуть службу по декілька суток. Перевозять вантаж такий: дрова, харчі та амуніцію.

Допоки така диво-машина на балансі Луцького прикордонного загону єдина. Тож списувати в запас перевірені часом "УАЗи" і лижі тут не квапляться. Та все ж захисники кордонів надії покладають на новинку. Якщо цьогоріч вона себе добре зарекомендує, вже наступного року таких на Волині може з'явитися кілька.

Олег Личковський, прес-офіцер Луцького прикордонного загону:

- Появилась можливість набагато оперативніше реагувати та діяти по затриманню правопорушників. Набагато швидше пересуватись по ділянці відповідальності. Бувати частіше на віддалених межах кордону.