Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

15 грудня 2010, 15:06 Суспільство
В Україні бурхливо розвивається колекторський бізнес
В Україні бурхливо розвивається колекторський бізнес

В Україні активно розвивається колекторський бізнес: спеціально створені фірми беруться повертати фінустановам невиплачені кредити. Ось тільки законодавчого підґрунтя для такої роботи немає. То здирництво чи вирішення боргових проблем - дізнавалися наші кореспонденти.

Вірина історія почалася у 2006-му. Вона купила в кредит мобілку за півтори тисячі гривень. Уже вдома жінка зрозуміла: телефон несправний. Наступного дня пішла до сервісного центру. Там підтвердили: апарат ремонтові не підлягає. Із цією довідкою Віра вирушила до магазину.

Віра, мешканка с. Привітного:

- Написала заявление, о том, что отказываюсь от телефона, и прошу средства, которые выделил банк на этот телефон, перечислили банку.

За договором позики жінка не мала доступу до грошей. З банком мала розрахуватися крамниця. Та цього продавці не зробили. Через місяць Вірі почали нагадувати про перший платіж. І так впродовж року. Цією плутаниною зацікавилася служба безпеки банку-кредитора. Провели розслідування.

Віра, мешканка с. Привітного:

- Установленные лица - сотрудники, которые занимались мошенничеством, поэтому ко мне претензий нет.

Три роки її дійсно ніхто не турбував. Та цьогоріч їй подзвонили з колекторської компанії. Повідомили: у вас борг - тринадцять тисяч гривень. Жінка - до банку, фінансисти у відповідь…

Віра, мешканка с. Привітного:

- Подтверждений того, что я телефон сдала, у банка уже нет.

А от борг є. І для його стягнення залучили колекторів. Та звідки така сума, пояснити не можуть. Мовляв, сплачуйте, і все.

Віра, мешканка с. Привітного:

- Это какие-то новогодние акции, ты можешь платить не 13 тысяч, а 7 тысяч.

Жінка скаржиться: телефонують щодня від сьомої ранку і до десятої вечора. Розмовляють грубо, погрожують. І все судом лякають.

Віра, мешканка с. Привітного:

- Мне даже прислали письмо с пустой повесткой в суд.

А ось Ігореві колектори дошкуляють понад рік. Він мав борг перед компанією-оператором мобільного зв'язку, який теж зріс у незрозумілій прогресії.

Ігор, мешканець м. Києва:

- Теперь этот долг - 72 гривны, превратился в 1500 гривен, и связано это с, якобы, пеней, хотя договором никакой пени не было предусмотрено.

Звідки суми такі - стягувачі боргу пояснити безсилі. Незнання компенсують грубощами. Ігор записав одну таку розмову із колектором.

Розмова з колектором:

- Давайте вот это не будем играть на публику.

- Простите?

- У меня есть инфа о том, что у вас долг перед компанией, я Вас уведомила. Всё, до свиданья.

Схожі дзвінки лунають кілька разів на день. І закінчуються, зазвичай, однаково: погрозами судовим позовом. Ігор припускає: це блеф. Юристи підтверджують.

Оксана Дегтярьова, юристка:

- Якщо подавати в суд, там треба одразу сплатити кошти - 1% від позивної заяви і інформтех забезпечення - це 236 грн., а це кошти.

Саме тому кредиторам вигідніше звернутися до колекторів, ніж до служителів Феміди. А стягувачі боргу працюють за проценти, тож зацікавлені у виконанні роботи. Тим більше, для створення такої організації не потрібно надзусиль.

Оксана Дегтярьова, юристка:

- Не підлягає ні ліцензуванню, ні отриманню певних дозволів.

Тож чи можуть вони називати когось боржниками і вимагати сплати коштів - юристка впевнена: ні.

Оксана Дегтярьова, юристка:

- Лише суд має право вирішувати - боржник ти чи ні, і вирішувати про стягнення боргу.

Погоджуються з цим і правоохоронці.

Микола Рощин, головний фахівець Департаменту МВС України:

- Повертать майно можна лише звернувшись до суду, до міліції, порушують справу чи впровадження.

Додають лише: дії колекторів - то справжній рекет.

Микола Рощин, головний фахівець Департаменту МВС України:

- Стаття є у нас - вимагання чужого майна.

Таких справ цьогоріч порушили майже п'ять сотень. Та чому ж бізнес цей процвітає, якщо балансує на межі із законом? Із цим питанням "Свідок" вирушив до колекторів. Вони пояснюють: підстави працювати в них є.

Валентин Ільчук, перший заступник директора компанії з повернення боргів:

- Мы промежуточный этап между банком и судом. Что мы делаем - мы консультируем должника, многие люди в начале кризиса - ну просто забыли, что у них есть кредит.

Працюють, головно, з позиками, виданими 2006-2008-го років. Тоді був справжній кредитний бум. Цінували не їхню якість, а кількість.

Валентин Ільчук, перший заступник директора компанії з повернення боргів:

- После того, как грянул кризис, что-то с этими долгами надо было делать, банки своими ресурсами не справлялись.

По допомогу звернулися до третіх осіб - колекторів. Поспіхом вносили у договори з позичальниками таку можливість.

Валентин Ільчук, перший заступник директора компанії з повернення боргів:

- Юридическое право нам работать с этими долгами дает договор поручения, который мы подписываем с банком. Вопрос банковской тайны - это единственная остается такая серая зона в взаимоотношениях.

Колектори запевняють: отримують міні-досьє. Інформацію перевіряють. Питають і самого боржника. Якщо він не підтверджує, що завинив, - за справу можуть і не взятися.

Валентин Ільчук, перший заступник директора компанії з повернення боргів:

- Не поверите - уговариваем.

Тож білі колектори підсумовують: якщо Вам без кінця телефонують, грубіянять, не можуть пояснити структури боргу, тим більше, якщо у вас його немає, замисліться: можливо час іти до міліції.